INCB:s årsrapport 2008 - Utmaningar och narkotikasituationen i Europa



I rapporten pekar INCB på utmaningar som kräver omfattande uppmärksamhet.


Så säger man till exempel i rapporten att vid de tidpunkter, 1961 och 1971 då FN:s narkotikakonventioner tillkom hade vare sig HIV eller hepatit C identifierats och det var inte förrän man antog deklarationen om vägledande principer för minskning av efterfrågan av narkotika 1998 som särskilda internationella riktlinjer introducerades för att minska efterfrågan och minska de skadliga effekterna av missbruk för enskilda och samhället.


Även om Världshälsoorganisationen anser det vara en mänsklig rättighet att ha tillgång till kontrollerade läkemedel, inklusive morgin och kodein, så saknas detta i över 150 länder. Världshälsoorganisationen uppskattar att åtminstone 30 miljoner patienter och kanske så många som 86 miljoner patienter årligen lider av obehandlad medelsvår till svår smärta.


En annan utmaning utgör den inkonsekventa tillämpningen av bestämmelserna för kontrollen av cannabis. Cannabis har blivit den mest använda illegala drogen i hela världen och under de två senaste decennierna har kraftigare sorter utvecklats som innehåller THC-halter som är avsevärt högre än vad som var vanligt på 1980-talet. En sådan utveckling kan förknippas med den ökade efterfrågan på cannabisrelaterade behandlingsutbud i flera länder. Det finns också indikationer på att användning av cannabis kan förknippas med en ökad risk för psykotiska problem och schizofreni.


Med tanke på att cannabis tenderar att vara den första och mest använda illegala drogen är frågan om cannabis nära förknippad med primärprevention riktad till unga människor.


En annan alarmerande utveckling som tas upp i årets rapport handlar om de "skräpapotek" på internet som uppmuntrar drogmissbruk i sårbara grupper, särskilt bland ungdomar. Cyberbrottslighet utgör särskild anledning till oro eftersom narkotikasmugglare är några av de största användarna av kryptering av meddelanden via internet och som på så sätt undgår polisen, samordnar transporter av narkotika och tvättar pengar. Det krävs samordnade globala åtgärder för att möta den utmaningen.


Om narkotikasituationen i Europa

Cannabis är den mest använda och missbrukade drogen i Europa. Omkring 71 miljoner människor i åldrarna 15-64 har prövat cannabis och omkring 7 procent har använt cannabis under den senaste 12-månadersperioden.


Europa är inte bara den största illegala marknaden för hasch utan också den näst största marknaden för kokain i världen. Stora sändningar av kokain från Sydamerika smugglas till Europa sjövägen, ofta via västafrikanska länder.

Smugglingen av kokain via östeuropeiska länder har ökat avsevärt under de senaste åren. Detta tyder på en ny trend när det gäller kokainsmuggling och där mer och mer kokain transporteras till illegala marknader i Västeuropa via den så kallade Balkanrutten, den rutt som traditionellt använts för smuggling av opiater.


Det heroin som finns tillgängligt på illegala marknader I Europa kommer från Afghanistan och har smugglats till Europa via två huvudvägar: Balkanrutten; eller den så kallade Silkevägen , via Centralasien och ryska federationen och därifrån vidare till länder i Europa.


Europa är den region som utgör den näst största illegala marknaden för opiater. I Östeuropa fortsätter den marknaden att expandera. Enligt uppskattningar gjorda av UNODC finns det omkring 2 miljoner opiatmissbrukare i Östeuropa. Missbruket av opiater har ökat i ryska federationen och i andra länder i Östeuropa liksom i länder i Sydeuropa längs Balkanrutten. Vidare verkar det som om missbruk av heroin har blivit mer omfattande bland yngre missbrukare i Västeuropa.


Behandling för heroinmissbruk på institutioner, något som tidigare utgjorde den huvudsakliga behandlingen för sådant missbruk i många europeiska länder, är mindre vanligt idag. Merparten av behandlingen sker nu i öppenvård. Omkring 53 procent av öppenvårdsklienterna behandlas för opiatmissbruk och resten för missbruk av andra droger, särskilt cannabis (22 procent) och kokain (16 procent). Antalet personer som söker behandling för missbruk av narkotika, särskilt opiater, är högre i Östeuropa än i Västeuropa.


Betydande mängder prekursorer som behövs i illegala narkotikalaboratorier i Afghanistan för tillverkning av heroin smugglas genom länder i sydöstra och östra Europa. INCB uppmanar medlemsnationerna att öka samarbete för att förhindra illegal produktion av narkotika och smuggling i Afghanistan. Ett sådant samarbete ska också inkludera stärkt övervakning av den internationella handeln med prekursorer.


Du kan läsa hela årsrapporten från INCB här.


Läs också:

Report of the INCB on Follow-up to the 20th Special Session of the General Assembly (UNGASS)


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0