Hjälpmedel till människor med psykisk funktionsnedsättning

Regeringen har beslutat att ge Hjälpmedelsinstitutet i uppdrag att utveckla och informera om bra hjälpmedel för människor med psykiska funktionsnedsättningar. Hjälpmedelsinstitutet får 15 miljoner kronor under 2009 för att genomföra uppdraget. Regeringen avser att fortsätta satsningen 2010 och 2011 med 15 miljoner kronor per år.


Satsningen görs för att öka möjligheten för personer med psykisk funktionsnedsättning att bli mer delaktiga i samhället. Kunskapen om hur teknik och produkter kan användas för att underlätta vardagen för personer med kognitiva funktionshinder har ökat. Till exempel fungerar IT-baserade hjälpmedel väl för att hjälpa personer med psykiska sjukdomar eller funktionsnedsättningar att förstå eller göra sig förstådda, att få kontakt med andra människor eller olika samhällsorgan och att kunna planera och strukturera sina vardagar för att på så sätt kunna fungera mer självständigt. Dock finns det stora möjligheter att utveckla hjälpmedelsområdet. I dagsläget är det dessutom ett begränsat antal personer som får del av de hjälpmedel som finns eftersom kunskapen om dem är låg bland både brukare och människor i deras närhet, till exempel anhöriga och personal.


Alla vet att det finns bra hjälpmedel för den som är blind eller hörselskadad. Betydligt färre känner till att det finns fantastiska hjälpmedel för den som lider av psykisk ohälsa. Genom att informera om de hjälpmedel som finns, och utveckla nya, kommer många som lider av psykisk ohälsa att må mycket bättre, känna sig säkrare och tryggare och få vardagen att fungera, säger socialminister Göran Hägglund.


När någon i ens omgivning mår psykiskt dåligt är det viktigt att ha rätt beredskap för att kunna hjälpa den personen. Dessa satsningar är ett viktigt steg på vägen, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.


Regeringen har också fattat beslut om följande satsningar:


Attityduppdraget

Myndigheten för handikappolitisk samordning, Handisam, får i uppdrag att i samarbete med brukar- och anhörigorganisationer utforma och driva ett riksomfattande program för att öka kunskapen om och förändra attityder till personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.


Attityder, värderingar och fördomar om personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning leder ofta till diskriminering, stigmatisering och ett ovärdigt bemötande. Det kan leda till att personer upplever sig ha mindre chans att utvecklas och delta i samhället. För att bryta en sådan utveckling är det viktigt att genom ökade kunskaper och förändrade attityder motverka fördomar och diskriminering mot människor med psykiska sjukdomar.


Handisam får 4 miljoner kronor under 2009 för att genomföra Attityduppdraget. Regeringen avser att fortsätta satsningen 2010 och 2011, men då med 10 miljoner kronor per år.


Stärkt tillsyn

Statens tillsyn av socialtjänstens verksamheter för personer med psykisk funktionsnedsättning ska stärkas under 2009. Det är en fortsättning på en satsning som inleddes under senhösten 2008.


Tillsynen är viktig för att kunna kontrollera att människor får de individuellt anpassade insatser de har rätt till. Dessutom är det viktigt att tillsynsmyndigheterna granskar och arbetar för ökad samverkan mellan kommuner och landsting, både när det gäller gemensam planering och samordnad vårdplan.


Länsstyrelserna får 25 miljoner kronor under 2009 för att genomföra den förstärkta tillsynen. Regeringen avser att fortsätta tillsynssatsningen 2010 och 2011 med 25 miljoner kronor per år.


Kunskapsöversikter

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, ska ta fram kunskapsöversikter inom det psykiatriska området. Översikterna är nödvändiga för att ge en bild av det aktuella kunskapsläget inom psykiatrin och för att kunna ge huvudmännen vägledning i utformningen vården, behandlingen och rehabiliteringen.


SBU får för detta 5 miljoner kronor. Regeringen avser att fortsätta satsningen 2010 och 2011 med 5 miljoner kronor per år.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0