Garanterad vård!

Senaste numret av CAN:s tidskrift alkohol&narkotika  fokuserar på frågor om vårdgarantin förbättrat vården för missbrukare.


Har vårdgarantin förbättrat vårdens tillgänglighet för människor som söker behandling för sitt missbruk? Och räcker det med en landstingsbaserad garanti, när kommunerna står för en stor del av missbruksvården?


Dessa och många andra relaterade frågor tas upp i senaste numret som bland annat också innehåller följande:


Åtta månaders väntetid för Alexander

Åtta månader från att remissen skickades tills behandlingen startade. Så länge fick Alexander vänta på hjälp i ett landsting som sägs följa vårdgarantin. Under tiden självmedicinerade han med metadon som han köpt på svarta marknaden.


Hur blev det med vårdgarantin för missbrukarna?

För tre år sedan infördes vårdgarantin. Inom missbrukarvården var förhoppningen att de ibland årslånga väntetiderna skulle bytas mot snabb vård. Men hur blev det egentligen? Och räcker det med en garanti på landstingsbaserad vård, när kommunerna står för en stor del av behandlingen?


En extremt lönsam affär!

Missbrukarvård anses av många som kostsamt och resurserna räcker ofta inte till. Men det verkliga slöseriet är att avstå från behandling.Nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog har i flera ekonomiska analyser visat att framgångsrik rehabilitering av missbrukare är en mycket lönsam affär.


Korta väntetider och låga trösklar

Snabb vård och låga trösklar in i behandling ger goda resultat. Det gäller både läkemedelsassisterad behandling och personer med tungt missbruk som inte självmant söker hjälp. Det visar två projekt i Stockholm; 3G-studien och Lotsprojektet.


Örebro kämpar för att hålla vårdgarantin

I Örebro har landstingspolitiker och ledningen på Beroendecentrum bestämt sig för att hålla vårdgarantin. I flera år fanns ingen väntetid alls, men i somras växte kön fort. Nu kämpar man för att alla som väntar ska få hjälp i tid och för att kön ska försvinna igen.


Stadsdel i Stockholm har infört lokal vårdgaranti

I landstingen har vårdgarantin funnits drygt tre år. Men kommunernas socialtjänst har ingen motsvarighet, trots att forskning visat att psykosociala insatser är viktiga för den som vill sluta missbruka. I stadsdelen Hägersten-Liljeholmen i Stockholm har man infört en egen garanti.


Kosovo - missbruket synligt efter kriget

Så länge kriget pågick syntes inte drogmissbruket. Men nu förvånas många i Kosova när de inser hur utbrett heroinmissbruket är. Landets enda behandlingscenter drivs av frivilliga krafter.


Drogförebyggande arbete i Rosengård

Förebyggande arbete mot drogmissbruk riktat till gruppen 18- 25 år är inte vanligt. Unga vuxna är en grupp som ofta förbises. Men i Rosengård i Malmö finns Rofus, en mottagning för unga missbrukare och anhöriga.


Mer om senaste numret finns här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0