Fritt fram för privatsamtal på tjänstemobil med fast avgift

En anställd som ringer privatsamtal med sin tjänstemobil ska inte förmånsbeskattas för sina privata samtal. Detta förutsatt att arbetsgivaren tecknat abonnemang med fast avgift utan särskild samtalsdebitering.


Det är innebörden av ett beslut som Skatteverket fattat i dagarna.


Det blir allt vanligare på arbetsplatserna att ersätta fasta telefoner med mobiltelefoner. Samtidigt har utvecklingen gått mot abonnemang med fast avgift utan särskild samtalsdebitering. En anställd kan alltså inom rimliga gränser ringa fritt utan att det uppstår någon merkostnad för arbetsgivaren vid eventuella privatsamtal, säger Birgitta von Euler, rättslig expert vid Skatteverkets huvudkontor, i en kommentar till beslutet.


Vi har fått allt fler frågor om hur privatsamtal från en tjänstemobil med fast avgift ska värderas. Eftersom det är svårt att särskilja privatsamtalen från nyttan i arbetet betraktar vi det som en biförmån av begränsat värde och då är den skattefri enligt inkomstskattelagen, säger Birgitta von Euler. Detta gäller endast sådana samtalstjänster som omfattas av den fasta avgiften.


Skatteverkets beslut kommer inte att påverka övriga anställda med mobiltelefoner som arbetsredskap om arbetsgivaren har "vanligt" abonnemang med samtalsdebitering.


Om en anställd i andra fall fritt får disponera en mobiltelefon för privat bruk uppkommer normalt en skattepliktig förmån. Det gäller också fortsättningsvis när arbetsgivaren betalar privatsamtal för arbetstelefoner med möjlighet att särskilja privatsamtalen genom förvalda prefix, säger Birgitta von Euler.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0