Den globala odlingen av opiumvallmo minskar

Två rapporter från UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) visar att den globala odlingen av opiumvallmo minskar.


The South East Asia Opium Survey som presenterades i Bangkok idag visar att den tidigare ökända Gyllene Triangeln (gränsområdet mellan Laos, Myanmar (Burma) och Thailand) har ett begränsat opiumproblem som är koncentrerat bara till en region i Myanmar. Sydostasien står för 424 ton opium jämfört med 472 ton ett år tidigare. Detta är omkring fem procent av världens totala illegala opium. 1999 låg siffran på 33 procent och 1990 på över 50 procent. Thailand och Laos är i stort sett fria från opium medan Myanmar är världens nästa största källa för opium. Myanmars opiumodlingar täcker 28 500 hektar, vilket är en ökning med tre procent jämfört med föregående år. Odlingen är till största delen koncentrerad till Shan State, som står för 89 procent av opiumodlingarna i landet.




The Afghanistan Opium Winter Assessment, som offentliggjordes i Kabul igår verkar tyda på en minskning av mängden opiumvallmo som odlas i Afghanistan i år. De 18 provinser som var opiumfria 2008 förväntas bli det också i år och ytterligare sju provinser förefaller uppvisa minskad produktion, till och med i Helmand-provinsen, som är den provins som producerar mest opium i Afghanistan. Detta förstärker de senaste årens trend som visar att odlingen av opiumvallmo i störst  utsträckning är koncentrerad till de sju mest instabila provinserna i landets södra och sydvästra del. 2008 stod Afghanistan för 92 procent av världens opium.




Läs också:

Can Afghanistan get rid of the opium problem?

  

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0