Bättre styrning av Kriminalvårdens lokalförsörjning

Utredningen Kriminalvårdens effektivitet har i dag överlämnat sitt delbetänkande Effektiviteten i Kriminalvårdens lokalförsörjning (SOU 2009:13) till justitieminister Beatrice Ask. Utredningen föreslår att regeringen ska besluta om antalet platser vid häkten och anstalter på tre års sikt eller längre. I dag är det Kriminalvårdens ansvar att förutse platsbehovet och se till att det finns tillräckligt med platser.


Antalet häktade och fängelsedömda varierar både från år till år och inom ett och samma år. Utredningen konstaterar att det inte är möjligt att med nuvarande metoder göra tillräckligt säkra långtidsprognoser över det framtida behovet av häktes- och anstaltsplatser eftersom trendbrott inte kan förutses. Utredningen konstaterar vidare att det är riksdag och regering som i första hand förfogar över de kriminalpolitiska instrument som styr behovet av häktes- och anstaltsplatser, och som därför kan möta de trendbrott som påverkar förutsättningarna för Kriminalvården. Utredningen föreslår därför att regeringen ska ta över besluten om antalet platser från Kriminalvården.


Kriminalvården skulle med det här förslaget få bättre förutsättningar att i god tid planera sin lokalförsörjning, och kan fokusera på att ge klienterna en god kriminalvård. Förslaget innebär dessutom en ökad kostnadskontroll, säger särskilde utredaren Mats Åhlund.


För att uppnå kostnadseffektivitet inom anstaltsbeståndet kan en del gamla anstalter behöva ersättas av nya. Utredningen har dock inte funnit stöd för att gamla anstalter är mindre kostnadseffektiva än nya anstalter eller att stora anstalter på grund av skalfördelar är särskilt kostnadseffektiva.


Renoverings- och underhållsbehoven är omfattande på många häkten och anstalter. Det innebär stora framtida kostnader för Kriminalvården i form av höjda hyror, eftersom Kriminalvården hyr samtliga kriminalvårdsanläggningar.


Vi föreslår därför att regeringen ger Kriminalvården i uppdrag att ta fram ett samlat underlag avseende behovet av och kostnaderna för renovering, underhåll och ombyggnation av fastighetsbeståndet för att det ska få en acceptabel standard, säger Mats Åhlund.


Utredningen har också funnit att det är möjligt för Kriminalvården att uppnå fördelar genom en förbättrad konkurrens vid upphandlingen av fastighetsägare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0