Allt fler deltar i föräldrastödsgrupper
Över hälften av landets kommuner kan nu erbjuda stöd för föräldrar med barn upp till 18 år. Det har skett en kraftig ökning de senaste åren. Det visar en ny kartläggning från Statens folkhälsoinstitut.
Kartläggningen visar att under 2008 kunde nästan 60 procent av landets kommuner erbjuda forskningsbaserat föräldrastöd för föräldrar med barn i åldern 2 till 9 år. För föräldrar med äldre barn, 10 till 15 år, finns forskningsbaserat föräldrastöd i 80 procent av kommunerna.
Förutsättningarna för att sprida föräldrastödsmetoder till alla kommuner är goda. Tidigare studier har visat att intresset för att delta i föräldragrupper är hög. Uppemot 50 procent av Sveriges föräldrar uppger att de är intresserade av att delta i en föräldragrupp. Under tiden från 2004 till 2008 har den samlade aktiviteten i landet för föräldrar med barn 10-15 år ökat från uppskattningsvis en procent till 30 procent av en årskulls storlek.
De positiva effekterna av deltagande i föräldragrupper är tydliga. Studier visar att deltagandet kan förebygga psykisk ohälsa hos barn och minska utagerande beteendeproblem. Föräldrar får ökad kunskap om betydelsen av och verktyg för att visa positiv uppmärksamhet, ha en klar kommunikation och genomtänkt gränssättning i samspelet med sitt barn.
Fördelarna med föräldrastöd uppmärksammas av regeringen som i mars 2009 lanserar en strategi för samhällets föräldrastöd. Alla Sveriges föräldrar med barn mellan 0 och 18 år ska erbjudas föräldrastöd. Satsningen är den största som gjorts inom föräldrastödsområdet och är internationellt sett unik.
Under 2008 presenterades också ett nytt föräldrastödsmaterial "Föräldraverkstan" för föräldrar med barn i åldrarna 3-12 år.
Mer om Föräldrastöd - effekter, spridning och metoder finns att läsa i Uppslagsverk barn och unga samt psykisk hälsa.
Läs mer: