Stor nationell satsning mot ungdomsbrott

I höst genomför Polisen en nationell satsning mot ungdomsbrottslighet. Den handlar både om förebyggande insatser och om att förbättra utredningarna av ungdomsbrott.


Insatsen, som nyligen beslutats av rikspolischef Bengt Svenson, kommer att pågå under perioden 1 augusti till 31 december.


Klara upp fler ungdomsbrott

Den ena delen av satsningen är att landets polismyndigheter ska prioritera utredningar av ungdomsbrott. Befintliga förundersökningar ska bli klara och fler utredningar än tidigare ska inledas och slutföras.


Flera rapporter och inspektioner visar att vi har en utvecklingspotential när det gäller utredningar av ungdomsbrott, säger Ulrika Herbst, chef för polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen. Satsningen har tagits emot väl och flera polismyndigheter har redan kommit igång med bra insatser, fortsätter hon.


Sätta in förebyggande åtgärder

Den andra delen gäller förebyggande åtgärder. I ett första steg ska polismyndigheterna kartlägga vilka situationer och miljöer som underlättar för att ungdomar att begå brott.


Det kan handla om särskilda ungdomsevenemang eller platser där ungdomar samlas. Är det sannolikt att ungdomarna kommer dricka alkohol eller ta droger, hur många vuxna förväntas närvara, påverkar den fysiska miljön risken för att brott begås?


När polisen kartlagt och analyserat situationerna kan de sätta in lämpliga åtgärder för att förhindra brott.

Polismyndigheterna ska också prioritera brottsförebyggande verksamhet i bostadsområden där människors ekonomiska och sociala resurser är svagare än genomsnittet.


Polisen vill nå långsiktiga resultat

Den nationella satsningen pågår hela hösten men målen är mer långsiktiga än så. Genom att få upp frågorna på dagordningen på ett annat sätt än tidigare och genom att sprida metoder som fungerar, blir vi bättre på att arbeta mot ungdomsbrott även på sikt, säger Ulrika Herbst.

Hon drar en parallell till förra årets nationella satsning mot våldsbrott i offentlig miljö. Efter den satsningen har våldet på offentliga platser minskat eller planat ut.


Rikspolisstyrelsen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0