Integritet - Effektivitet: Socialtjänstdatautredningens betänkande

Socialtjänstdatautredningen har överlämnat betänkandet Socialtjänsten Integritet - Effektivitet (SOU 2009:32) till äldre- och folkhälsominister Maria Larsson. Utredningen föreslår en ny reglering av behandlingen av personuppgifter inom socialtjänsten.


För att garantera såväl integritetsskyddet som möjligheterna till fortlöpande effektivisering av socialtjänstverksamheten föreslår utredningen en lagstiftning som tar sikte på principiellt viktiga frågor som så långt som möjligt undviker detaljreglering. Utredningen föreslår därför att de grundläggande principerna för behandling av uppgifter inom socialtjänsten ska, på lokal (socialnämnder m.fl.) respektive central nivå (Socialstyrelsen) regleras särskilt i lag medan kompletterande föreskrifter ska regleras av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer. Behandlingen av uppgifter inom socialtjänsten ska styras av särskilt angivna ändamål. Regleringen hindrar inte användandet av personnummerbaserad statistik inom socialtjänsten. För att värna skyddet för enskildas integritet föreslår utredningen vissa grundläggande rättigheter för enskilda, såsom rätt till information, rättelse, skadestånd och överklagande, samt att bl.a. möjligheten att använda känsliga personuppgifter som sökbegrepp begränsas.


Vidare lämnar utredningen förslag till förbättringar av  framställningen av statistik och möjligheten att göra uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring, bl.a. genom en ny reglering av skyldigheten för socialnämnderna att lämna uppgifter till Socialstyrelsen.


En grundläggande förutsättning för att samverkan ska fungera genom hela vårdkedjan är att den information som behövs för att planera den enskildes vård och omsorg finns  tillgänglig, bl.a. för gemensam uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården.  För att förbättra möjligheterna till utbyte av personuppgifter mellan dessa verksamheter föreslås en omfattande författningsreglering. Till skydd för enskildas personliga integritet vid utbytet av uppgifter föreslår utredningen en ny bestämmelse i sekretesslagen om s.k. absolut sekretess.


Förslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2010.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0