Åtgärder mot penningtvätt och annat penningfiffel står högt på agendan



På flera håll skärper man nu regler mot penningfiffel.


Nederländernas justitieminister Jan Kees de Jager sa igår i tv-programmet Buitenhof att böter för personer som har hemliga bankkonton utomlands ska öka med 300 procent för innehav som inte deklarerats.


För närvarande konfiskeras alla de medel man hittar på hemliga konton och om de Jager's förslag går igenom blir det alltså en dyr historia att dölja finansiella tillgångar.


Tidningen De Telegraaf berättar idag att en avsevärd andel av de som nu kryper fram och deklarerar sina utländska besparingar är cannabishandlare som tjänade sina pengar på 1990-talet.


Sedan 2002 har regeringen tillämpat ett amnestiförhållande för de som innehaft hemliga bankkonton utomlands. Det har hittills inneburit att om personen ifråga medgett att han/hon gömt pengar utomlands har de fått betala ett extra skattepåslag men inga böter och inget åtal. Om de Jager's förslag går igenom är det alltså slut med den "toleranta" linjen.


Hittills i år har 317 personer kommit ut ur garderoben och medgett hemliga besparingar till ett värde av 70 miljoner euro (cirka 750 miljoner kronor).


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0