Vänsterpartiet: "Alliansen duckar för kraven på sprutbyte"

Alliansen duckar för kraven på sprutbyte (v)är rubriken på ett pressmeddelande från vänsterpartiet i landstingsstyrelsen i Stockholm.


I pressmeddelandet skriver man Vänsterpartiet har under flera år drivit frågan om sprutbyte för injektionsmissbrukare. I morgon [läs 16.9.] behandlas en v-motion i landstingsstyrelsen om att förbereda en ansökan att få starta sprututbytesverksamhet tillsammans med Stockholms stad. Alliansen undviker dock att ta ställning och hänvisar till en pågående narkotikapolitisk utredning. "Men utredningen har inte ens påbörjats. Konsulter har visserligen utsetts men inga direktiv finns. Så det här är bara ännu ett försök från alliansen att förhala arbetet. Under tiden smittas missbrukare av hiv och hepatit och lidandet fortsätter", säger Birgitta Sevefjord (v), oppositionslandstingsråd. "När vi kommer tillbaka till makten blir införandet av sprutbyte en prioriterad fråga. För till skillnad från den borgerliga majoriteten är vi i den rödgröna oppositionen eniga. Det är sorgligt att moralism och prestige från i första hand (fp) och Birgitta Rydberg ska sätta stopp för en människovärdig missbrukspolitik."


Det är lika, om inte ännu mer, sorgligt att Vänsterpartiets landstingspolitiker verkar tro att sprututbyte skulle lösa några problem för missbrukarna. Många missbrukare vill ha hjälp med att bli av med konsekvenserna av sitt missbruk, t ex att slippa bli smittade av diverse infektioner, men är ofta inte lika intresserade att bli av med själva missbruket. Kanske borde Vänsterpartiet ägna mer tid åt hur det sistnämnda skulle gå till istället för att ödsla tid på att göra införande av sprututbyte till en prioriterad fråga.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0