4-årig handlingsplan och en europeisk allians mot narkotika påstås stärka EU:s kamp mot narkotikamissbruk

Igår antog kommissionen EU:s handlingsplan mot narkotika för 2009-2012, som innehåller åtgärder för ett stärkt europeiskt samarbete för att begränsa narkotikamissbrukets negativa konsekvenser och minska den narkotikarelaterade brottsligheten.


Åtgärderna omfattar också en europeisk allians mot narkotika i syfte att minska den skada som narkotikan orsakar.


Observera att alliansen skapas i syfte att minska den skada som narkotikan orsakar - inte att primärt minska förekomsten av narkotika.


Genom den europeiska alliansen mot narkotika vill kommissionen uppmana regeringsorgan, offentliga myndigheter och frivilligorganisationer att arbeta tillsammans i partnerskap.  Ja, helst vill man naturligtvis ha det så att alla snällt och lydigt marscherar i takt för att öka spridningen av idéerna om så kallad harm reduction - åtgärder som man ägnar sig åt då preventionsinsatserna misslyckats.


I och för sig säger vice ordförande Jacques Barrot, kommissionsledamot med ansvar för rättvisa, frihet och säkerhet, att med upp till två miljoner narkotikamissbrukare i EU är det hög tid att öka medvetenheten hos utsatta grupper, särskilt ungdomar, om riskerna med narkotika och tillade Den europeiska alliansen mot narkotika vill få EU:s medborgare att spela en aktiv roll i kampen mot narkotika, t.ex. genom att informera om och sprida de framgångsrika initiativ som uppnåtts hittills.


Fråga gärna Barrot om vilka framgångsrika initiativ hans syftar på!


I ett pressmeddelande konstateras att Det totala antalet personer i EU som missbrukar narkotika - eller som någon gång gjort det - uppskattas till 70 miljoner för cannabis, minst 12 miljoner för kokain, 9,5 miljoner för ecstasy och 11 miljoner för amfetamin, medan det är känt att minst en halv miljon personer får substitutionsbehandling för heroin. Det finns upp till två miljoner narkotikamissbrukare i EU och varje år dör runt 7 500 människor av en överdos.


Handlingsplanen för 2009-2012 bygger på EU:s narkotikastrategi för 2005-2012, som omfattar en europeisk modell för narkotikapolitik baserad på en välavvägd strategi för att minska både tillgången och efterfrågan på narkotika. Till de fem huvudprioriteringarna i den nya handlingsplanen hör att minska efterfrågan på narkotika och öka medvetenheten hos allmänheten, att mobilisera EU:s medborgare, att minska tillgången på narkotika, att förbättra det internationella samarbetet och att främja en bättre förståelse för narkotikaproblematiken.


Förslagen omfattar åtgärder för att förbättra kvaliteten på, tillgången till och omfattningen av behandlings- och skademinskningsprogram för narkotikamissbrukare och inrättandet av underrättelsebaserade polis- och tullaktioner för att motverka storskalig organiserad brottslighet både i EU och på narkotikarutterna från Afghanistan och Latinamerika.


EU:s handlingsplan mot narkotika 2009-2012 kommer att läggas fram för rådet och förväntas bli antagen före årets slut.


Mer information om meddelandet om EU:s handlingsplan mot narkotika för 2009-2012 och den bifogade rapporten av den slutliga utvärderingen av EU:s handlingsplan mot narkotika för 2005-2008 finns i noten m08_571.en och på följande webbsidor:


Global approach to drugs developed at European Union level:
http://ec.europa.eu/justice_home/fsj/drugs/fsj_drugs_intro_en.htm


Newsroom:
http://ec.europa.eu/justice_home/news/intro/news_intro_en.htm


Vicepresident Jacques Barrots webbsida:
http://ec.europa.eu/commission_barroso/barrot/welcome/default_en.htm


Jag återkommer med synpunkter och kommentarer


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0