Sverige leder EU-projekt för bättre vård

Regeringen har idag beslutat att godkänna Socialdepartementets deltagande i ett omfattande EU-projekt kring säker elektronisk överföring av journal- och läkemedelsinformation mellan vårdgivare inom EU. Sverige kommer att leda projektet, som blir det största hittills inom hälso- och sjukvården.


Det är ett viktigt steg för patientsäkerheten att medicinsk information om en patient ska finnas tillgänglig om personen behöver vård i ett annat EU-land, säger socialminister Göran Hägglund. Att vårdpersonal har tillgång till rätt information är avgörande för att möjliggöra en trygg och säker patientrörlighet inom EU.


EU-projektet epSOS, Smart Open Services for European Patients, har 27 projektdeltagare från 12 medlemsstater och löper under perioden 2008-2011. Den svenska regeringen har varit en av de viktigaste initiativtagarna till projektet. Projektet har en budget på 22 miljoner euro och målsättningen är att göra den mest relevanta journalinformationen tillgänglig vid akut och planerad vård i annan medlemsstat, samt att göra det möjligt att skicka elektroniska läkemedelsrecept mellan medlemsstaterna. Därigenom kan patienten garanteras en mer säker och effektiv vård i utlandet.


I projektet representeras Sverige av Socialdepartementet, som blir ordförande i styrgruppen, och av Sveriges Kommuner och Landsting, som ansvarar för projektkoordineringen. Genom att båda parter deltar i projektet förstärks det redan nära samarbetet mellan staten och sjukvårdshuvudmännen när det gäller vårdens IT-utveckling.


Detta är första gången som EU-länderna gemensamt påbörjar utvecklingen av konkreta gränsöverskridande vårdtjänster som kommer erbjuda en ökad trygghet för personer som behöver vård när man reser eller studerar utomlands. Att Sverige fått koordinatorrollen befäster också den världsledande roll Sverige har när det gäller en avancerad användning av ny teknik inom hälso- och sjukvården, säger Göran Hägglund.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0