Stort antal drogrelaterade mord i Mexico

Enligt officiella uppgifter har det skett mer än 50 drogrelaterade mord i norra Mexico under den senaste veckan. Sedan 2007 har landet upplevt omkring 6 000 drogrelaterade mord. Morden har drabbat såväl de som är direkt involverade i kampen om narkotikamarknaden men också personer som upplevs utgöra hot mot narkotikahanteringen.


I tisdags delgav Mexicos president, Felipe Calderon, landets kongress ett antal förslag till åtgärder för att bekämpa det drogrelaterade våldet. Bland annat finns ett förslag om att inrätta en speciell enhet för att övervaka och bekämpa korruptionen inom den mexikanska polisen.


Den gångna veckan föreslog presidenten också avkriminalisering av innehav av narkotika för personlig konsumtion. Enligt förslaget ska personer som innehar t ex upp till två gram marijuana, ett halvt gram kokain, två gram opium, 50 milligram  heroin, 40 milligram metamfetamin eller 0,015 milligram LSD inte bli föremål för rättsliga åtgärder. Personer som innehar upp till tusen gånger den tillåtna mängden för personligt innehav ska enligt förslaget bli föremål för rättsliga åtgärder vid lokal domstol för innehav av narkotika (med straffpåföljder i form av fängelse från tio månader till tre år i kombination med böter). De fall där det handlar om ännu större mängder kommer att handläggas av federal domstol (med straffpåföljder i form av fängelse från tre till sex år i kombination med böter).


Förslaget har inte helt oväntat mött omfattande kritik och kritik i sådan utsträckning att landets riksåklagare, Eduardo Medina Mora, vid en presskonferens i fredags sa att administrationens förslag inte på något sätt avser att legalisera narkotika.


Medina Mora sa också att man när det gäller innehav av narkotika avsedd endast för personlig konsumtion enligt förslaget kommer att avstå från straffrättsliga påföljder under förutsättning att personen ifråga accepterar att delta i ett preventivt rehabiliteringsprogram. Om en person som innehar den "tillåtna" mängden avsedd för egen konsumtion vägrar behandling för sitt missbruk kommer ärendet istället att tas upp i domstol.


Enligt officiella uppgifter uppskattas narkotikahanteringen i Mexico omsätta 78 ton narkotika årligen.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0