Statlig utredning söker vittnesmål om vanvård

Mellan 1920 och 1995 placerades minst 250 000 barn i fosterhem och barnhem av den sociala barnavården i Sverige. Många fick det bra, men andra utsattes för misshandel, sexuella övergrepp och slavarbete. Idag är dessa barn vuxna. Nu efterlyser en statlig utredning personer som vill berätta om övergrepp och vanvård.  Anmälan ska ske senast den 1 mars 2009.


Sedan 2006 intervjuar utredningen personer som utsatts för övergrepp och vanvård.  Hittills har drygt 370 personer intervjuats. Utredningen bjuder nu in fler som vill berätta sin historia. Fram till den 1 mars 2009 kan man anmäla sig till intervju. Alla som intervjuas garanteras anonymitet och erbjuds åtta stödsamtal efter intervjun.


För att nå de som varit vanvårdade har utredningen tagit fram affischer och faktaunderlag för myndigheter, organisationer och frivilliga som kommer i kontakt med personer som drabbats.


Utredningen om vanvård i den sociala barnavården granskar på regeringens uppdrag allvarliga övergrepp och vanvård av barn placerade i fosterhem eller vid institutioner inom den sociala barnavården.


Utredningens uppdrag är att sammanställa och dokumentera de erfarenheter som framkommer, så att de kan bidra till att liknande förhållanden kan undvikas i framtiden. Uppdraget redovisas till regeringen senast den 30 december 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0