Skolinspektionen försvårar arbetet mot narkotika i skolan!

Skolinspektionen kritiserar Landskrona med anledning av kommunens beslut om slumpvisa drogtester på en grundskola som startade tidigare i höst. RNS kommenterar här Skolinspektionens beslut och kommer fram till att myndigheten i det här fallet ägnat sig åt opinionsbildning istället för myndighetsutövning.


Skolinspektionen anser att det inte är skolans uppdrag att genomföra drogtester. Istället menar man att skolan ska informera elever och föräldrar om drogers farlighet. Alla som följer forskningen på området vet att informationsinsatser har ringa eller ingen effekt. (Det finns andra goda skäl till att undervisa om droger men den förebyggande effekten verkar saknas.)


Samtidigt finns problem med drogmissbruk på i princip alla högstadie- och gymnasieskolor i landet och något måste göras.  Det är en mycket angelägen uppgift att säkerställa att skolan är en drogfri arbetsplats för eleverna.


Skolinspektionens chefsjurist Ingegärd Hilborn har i ett nyhetsbrev från Skolverket tidigare i år uttalat personliga åsikter om drogtester i skolan. Hon tycker att de är "moraliskt tveksamma och ett stort ingrepp i deras (elevernas) integritet". Alla har en rätt att ha en åsikt men det får inte påverka myndighetsutövningen.


Skolinspektionens uppgift är att granska om skolor gör fel i förhållande till gällande rätt. Dagens beslut lever inte upp till detta. Man skriver i motiveringen till sitt beslut att det "inte finns stöd i skollagen att påtvinga elever ett drogtest i skolan". Den modell Landskrona arbetar efter bygger helt och hållet på frivillighet. Både elever och deras föräldrar ska ge sitt samtycke för att delta i programmet. Ungefär hälften har idag aktivt tagit ställning och vill medverka.


Skolinspektionen underkänner elevernas och deras föräldrars förmåga att fatta självständiga beslut när de ifrågasätter frivilligheten i den modell Landskrona arbetar efter.


Ingenting i det som Landskrona gör strider mot gällande rätt Intressant i sammanhanget är att Ingegärd Hilborn i ett svar till Riksdagens utredningstjänst 2007-08-31 konstaterade att det inte finns lagliga hinder för en skola att ta slumpmässiga drogtester. Med dagens beslut har Skolinspektionens jurister lämnat juridiken till förmån för kampanjmakeri.


Att Skolinspektionen agerar som ett opinionsorgan är allvarligt. Vi hoppas att de ansvariga i Landskrona fortsätter på den inslagna linjen och tar Skolinspektionens beslut för vad det är - ett inlägg i den allmänna debatten.


Om Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS)

RNS är en folkrörelse mot narkotika som bildades 1969 av läkaren Nils Bejerot. RNS har idag

ca 10 000 medlemmar, spridda över hela landet och är religiöst och partipolitiskt obundet.

Till skillnad från många andra folkrörelser och ideella organisationer tar RNS inte emot statsbidrag utan är medlemsberoende.

För information om RNS: www.rns.se


Presskontakt

Förbundsjurist Gazal Amini nås på 070-759 02 16 eller [email protected]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0