Restriktiv attityd minskar narkotikabruk



En restriktiv narkotikapolitik och effektivt polisarbete är förklaringar till en låg användning av narkotika i Sverige. Men en ökande narkotikarelaterad dödlighet oroar. Det visar den nya kunskapsöversikten från Statens folkhälsoinstitut.


Mycket tyder på att användningen av narkotika ökade under 1990-talet i Sverige. Fler unga började använda narkotika och antalet tunga missbrukare beräknades öka. Trenden var densamma i andra europeiska länder. Men efter år 2000 har andelen unga som använt narkotika sjunkit betydligt.

Den mer restriktiva politik som förts i Sverige jämfört med andra europeiska länder har lett till ökad upptäcktsrisk och fler beivrade brott. Narkotikan blir mer svårtillgänglig och andelen ungdomar som haft kontakt med narkotika är mycket låg i en jämförelse, säger Sven Andréasson, avdelningschef vid Statens folkhälsoinstitut.

Under 2007 registrerades 350 dödsfall i landet som narkotikarelaterade. Det kan jämföras med 182 dödsfall under 1995. Dödsfallen ökade under andra halvan av 1990-talet och stabiliserades efter millennieskiftet. Men under 2007 ökar antalet till sin hittills högsta registrerade nivå, något som kan tyda på att det tunga missbruket ökar.

Utvecklingen oroar, vi tycks vara bra på att förebygga nyrekrytering till narkotika, men vi ser att skador bland dem som redan är inne i ett missbruk ökar, säger Sven Andréasson.

Forskningsöversikten visar att narkotikabruket i hög grad drivs av fyra faktorer: pris, tillgänglighet, normer och beroende. Åtgärder som påverkar dessa faktorer är därför angelägna och i synnerhet åtgärder för att begränsa tillgängligheten.

Sambandet är starkt mellan narkotikaanvändning och bruk av andra droger som tobak och alkohol. Därför är det rimligt att narkotika samordnas i det breda förebyggande arbetet inom folkhälsoområdet.

Tyngdpunkten för det förebyggande arbetet behöver ligga lokalt, i frivilligorganisationer, kommuner, skolor och på arbetsplatser.


Hela rapporten, Narkotikan i Sverige - Metoder för förebyggande arbete - en kunskapsöversikt, kan du läsa här.


An introduction and summary is available in English (pp. 322-349) at http://www.fhi.se/upload/ar2008/rapporter_2008/R200823_Narkotikaskrift.pdf


Läs också:

Metadon skördar allt fler dödsoffer

Undervisning stoppar inte ungas missbruk

Narkotikapolitik saknar bevis

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0