Nya regler för att få köra moped, snöskoter och terränghjuling

Idag har regeringen beslutat om propositionen Säkra förare på mopeder, snöskotrar och terränghjulingar. Propositionen föreslår  nya regler för att få köra moped klass I, moped klass II, snöskoter och terränghjuling. Förslagen syftar till ökad trafiksäkerhet genom bland annat bättre kunskaper hos förarna.


Nu lägger vi in överväxeln i arbetet med att ge nya mopedförare en så bra grund som möjligt att stå på när de ger sig ut i trafiken. Jag är övertygad om att de nya förarbevisen och körkortet kommer leda till färre skadade och dödade i trafiken, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.


Förslagets huvudpunkter

För moped klass I (så kallad EU-moped) införs den nya körkortsbehörigheten AM. Åldersgränsen 15 år behålls, samt kraven på förarutbildning och kunskapsprov. Körkortstillstånd med medicinsk och personlig lämplighetsprövning kommer att krävas och föraren kommer att kunna meddelas varning eller få sitt AM-körkort återkallat på samma grunder som gäller för andra körkort.


Moped klass II får i dag köras av alla som fyllt 15 år. Nu föreslås ett krav på förarbevis efter genomgången obligatorisk utbildning och avläggande av kunskapsprov. Ålderskravet föreslås vara oförändrat 15 år. Föraren kommer att kunna få varning eller få sitt förarbevis återkallat vid trafikbrott.


Regeringen föreslår att fordonsslaget terrängskoter delas upp i snöskotrar och terränghjulingar. Dessa fordon har olika användningsområden och körtekniska egenskaper och därför införs separata utbildningar och förarbevis. Ålderskravet blir oförändrat 16 år. Förarbevisen föreslås kunna bli föremål för återkallelse och varning vid trafikbrott.


De nya kraven kommer inte att påverka behörigheter som förvärvats före ikraftträdandet. Den som redan fyllt 15 år får fortsätta att köra moped klass II utan förarbevis. Förarbevis för moped klass I som förvärvats före ikraftträdandet fortsätter att gälla men likställs med ett nytt AM-körkort i vissa viktiga hänseenden.


De nya kraven börjar gälla den 1 oktober 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0