Norge går före bakåt - Sprutautomater utanför celldörren!

Får den norske läkaren Svein-Erik Ekeid som han vill får norska fängelser gärna montera upp sprutautomater utanför celldörrarna i de norska fängelserna. Ytterligare ett exempel på norsk resignation inför narkotikaproblemet.


Varje vaken medborgare frågar sig naturligtvis varför knark överhuvudtaget förekommer på fängelser. Svaret är inte alltför avancerat. Fängelser är boplats för många missbrukare, kontrollen av införsel av narkotika med intagna OCH personal är undermålig och dessutom är det inte en alltför avancerad gissning att personal i vissa fall ser mellan fingrarna med missbruk i fängelser för att slippa oro och bråk.


Om man nu inte kan göra fängelser narkotikafria frågar sig säkerligen den vakne medborgaren vidare hur ett arbete mot narkotika ska kunna genomföras utanför fängelser om man inte ens klarar av att hålla fängelser narkotikafria. Bra fråga! Fortsätt ställa den och kräv svar av den ansvariga myndigheten!


Hur som haver - Ekeid har uppenbarligen gett upp arbetet mot narkotika på norska fängelser och försöker nu presentera stöd för sin udda idé att underlätta missbruk bland norska intagna. Bland annat hävdar han att det är ett rättmätigt krav från de som sitter i fängelse och som fortsätter att använda narkotika att få tillgång till rena sprutor. Och inte nog med det - han menar vidare att det är hög tid för fångarna att få tillgång till rena sprutor oavsett när på dygnet de intagna behöver det. Snacka om room service! Kvalificerat nonsens upphöjt till komplett galenskap!


En patient i fängelse har mist sin frihet men inte sin rätt till hälsovård, säger Ekeid. Kanske borde han istället fundera på hur förlusten av frihet ska kombineras med en förlust av fri användning av narkotika i fängelset eller ska man kanske, som schweizarna gjorde en gång i tiden, så småningom dela ut knark i fängelset också?


Påhittig är han också, Ekeid. Sprutautomater i fängelserna kommer att förhindra att folk har sprutor liggande i cellen. Då kan dom hämta rena sprutor när dom behöver det även om inte fängelseläkare eller sjuksköterska finns på plats, säger Ekeid som mer och mer framstår som en del av det norska narkotikaproblemet snarare än en del av lösningen på samma problem.


Norge borde kanske se sig om efter en annan konsult för att utveckla arbetet mot narkotika på norska fängelser.


Läs också:

Vil sette opp sprøyteautomater i fengslet


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0