Kvinnor ska våga gå ut

En fjärdedel av alla kvinnor har det senaste året avstått från att ge sig ut på kvällen av oro för att bli överfallna, rånade eller på annat sätt ofredade. Därför ger regeringen nu Boverket 45 miljoner för att leda ett konkret utvecklingsarbete med att stärka tryggheten i stads- och tätortsmiljöer ur ett jämställdhetsperspektiv. Det ska gå att ta sig mellan busshållplatser och arbetsplatser, utan att känna sig rädd, skriver Nyamko Sabuni och Andreas Carlgren.


Vi har fått allt mer kontinentala vanor i Sverige. Antalet restauranger och pubar har ökat kraftigt de senaste åren, vi träffas allt mer på olika uteställen. Staden har blivit vårt vardagsrum, ett andra hem. "Mitt hem är min borg", säger ordspråket. Men vårt nya vardagsrum känns inte som en trygg borg för alla. En fjärdedel av alla kvinnor har det senaste året avstått från att ge sig ut på kvällen av oro för att bli överfallna, rånade eller på annat sätt ofredade. Det är fem gånger fler kvinnor än män som känner så här.


Att öka tryggheten i staden är en sammansatt uppgift. Det finns många som behöver lära sig ta ansvar för sitt drickande, föräldrar måste ta ett större ansvar för barn som är ute sent på kvällarna. Vi ska öka antalet poliser, och se till att de finns på rätt platser, på rätt tider.


Den fysiska utformningen av miljön i många stads- och tätorter behöver förbättras. Det finns parker, gångtunnlar och andra platser som skulle kunna vara smartare utformade och bättre upplysta. Det begränsar människors och i synnerhet flickors och kvinnors möjligheter till ett gott liv.


Ett arbete för att förbättra tryggheten i städer och tätorter kommer beröra många delar av den fysiska utformningen av miljön. Det förutsätter att bland andra kommunen, fastighetsägare och fastighetsförvaltare drar åt samma håll. Därför ger regeringen nu Boverket i uppdrag att på nationell nivå leda, samordna och i samverkan med länsstyrelserna stödja ett konkret utvecklingsarbete med att stärka tryggheten i stads- och tätortsmiljöer ur ett jämställdhetsperspektiv.


Boverket får använda 45 miljoner kronor till detta under resten av mandatperioden. Dessa medel ska fördelas till länsstyrelserna som ska ge stöd till kommunala insatser och projekt för att föra in ett jämställdhetsperspektiv. Uppdraget består av att Boverket ska inventera och sammanställa befintlig kunskap om hur tryggheten i stads- och tätortsmiljöer kan stärkas ur ett jämställdhetsperspektiv och sprida kunskap om detta i samverkan med länsstyrelserna.


Boverket tillsammans med länsstyrelserna ska utveckla praktiska metoder baserat på erfarenheter från kommuner och projekt, och anordna regionala seminarier i syfte att sprida kunskap och nå kommuner, förvaltare och andra nyckelaktörer. Vi vill inte ge en felaktig bild av att den typiska våldtäkten är ett överfall av en främmande man i en park.


Män som misshandlar och våldtar kvinnor gör det huvudsakligen inomhus. Gärningsman och offer är oftast bekanta, ofta har de eller har haft ett förhållande. Men gatuvåld och överfallsvåldtäkter skapar oro och måste också tas på allvar.


Genom förbättrad fysisk stadsplanering kommer satsningen att angripa problemet med överfallsvåldtäkter som sker utomhus, och därmed minska kvinnors otrygghetskänslor. Den här satsningen är en del i regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer.


Planen innehåller 56 åtgärder som väntas kosta 800 miljoner kronor under mandatperioden. Utgångspunkten är den våldsutsatta kvinnans behov av skydd och stöd. Jämställdhetspolitiken har ofta präglats av symbolpolitik eller insatser med stora ambitioner men liten finansiering. Alliansregeringen valde i stället direkt vid maktskiftet 2006 att välja ut några frågor där vi tror att staten verkligen kan och bör göra något. Mäns våld mot kvinnor har fått högsta prioritet.


Ett övergripande mål för alliansregeringen är egenmakt. Kvinnor och män ska i så stor utsträckning som möjligt kunna bestämma över sina egna liv. När kvinnor blir så rädda att gå ut så att de stannar hemma, har samhället misslyckats.


Den här satsningen ska minska känslan av otrygghet, som i så mycket större utsträckning finns hos kvinnor och flickor än hos män och pojkar. Satsningen ska öka egenmakten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0