Kriminella gäng i Oslo och Danmark

Norska Dagbladet har gjort en sammanställning av konstellationerna av kriminella gäng i Oslo just nu.


Enligt polisen utgörs kärntruppen av kriminella i Oslo av 158 personer, som ägnar sig åt all sorts kriminalitet som genererar pengar.


Hela materialet hittar du här.


Kriminella gäng i Danmark

Danska Rigspolitiet publicerade i början av det här året den första rapporten i sitt slag om gängkriminalitet i Danmark. Avsikten är att rapporten ska uppdateras och hädanefter ges ut årligen.


Den nu publicerade rapporten behandlar kriminalitet och relationer hos och mellan 14 av de mest kriminella grupperingarna i Danmark.


I slutet av 2007 övervakade polisen 14 gäng med 141 personer. Gängen har tillgång till vapen och sprängmedel och är beredda att använda bådadera i kampen om narkotikamarknaden och för att hantera interna hedersbegrepp. Gängen ägnar sig i första hand åt narkotikabrott, våldsbrott och vapenbrott. Merparten av de 141 personerna har en fast anknytning till en grupp eller ett nätverk medan ett mindre antal personer saknar sådan fast anknytning. Merparten av de övervakade grupperna har inte en formell gängstruktur med medlemskap, men de personer som har en fast anknytning till respektive gäng agerar som grupp, särskilt i samband med konfrontationer med andra grupper.


2007 rapporterades 28 händelser där skjutvapen användes på allmän plats. I tolv av dessa händelser har medlemmar av de gäng som omnämns i rapporten deltagit.


Enligt rapporten finns det ingenting som tyder på att stridigheterna mellan gängen avtar. Rigspolitiet bedömer att det också i framtiden kan uppstå konflikter mellan gängen, främst beroende på kampen om narkotikamarknaden och de olika gruppernas uppfattning om hedersbegrepp. Konflikterna existerar dels mellan olika gäng, dels mellan gängen och mc-gängen.


Den aktuella rapporten innehåller information om brott begångna av kriminella grupper och nätverk under 2007. Information om mc-gängen behandlas inte separat utan tas upp i den utsträckning som den har betydelse i relation till kriminella grupper och nätverk.


Vilka gäng som övervakas av Rigspolitiet och antalet medlemmar, inom parentes, under 2007 framgår av nedanstående sammanställning:


Amagergruppen (5)

Black Cobra (18)

Black Cobra Kalundborg (14)

Black Cobra Næstved (10)

Black Cobra Vordingborg (8)

Blågårds Plads-gruppen (12)

Borhan-gruppen Hundige (14)

Enghave-drengene (9)

Den Internationale Klub Aalborg (16)

Den Internationale Klub Esbjerg (6)

Haderslev-gruppen (2)

Odense-gruppen (4)

Østerbro-gruppen (13)

Andra personer med anknytning till gängmiljön (10)


Du kan läsa hela rapporten, Statusrapport - Kriminalitet forøvet af bander 2007, här.


Läs också:

Kriminelle bander skal stresses



Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0