Få kommuner har plan mot spelberoende

Var åttonde kommun i landet har en handlingsplan för insatser mot spelberoende. Och en tredjedel har avtal för att kunna erbjuda behandling. Det visar en kartläggning som Spelberoendeprojektet genomfört.

I dag saknas en samlad bild över hur kommuner arbetar mot spelberoende. För att öka kunskapen genomför Spelberoendeprojektet vid Statens folkhälsoinstitut flera undersökningar bland landets kommuner.

Spelberoendefrågor handlar inte enbart om att identifiera spelberoende eller om behandling. Oavsett i vilken grad som kommunen möter och arbetar med spelberoende är det viktigt att kommunerna engagerar sig i generella frågor som har med spel att göra och som i slutänden kan leda till spelberoende.

Till exempel har kommunerna möjligheter att påverka tillgängligheten av spel i samhället bland annat genom deras bedömningar vid beslut om spelautomater i miljöer där barn och unga vistas.

Resultaten i korthet

En kommun (0,4 procent) uppger att insatser som rör spelberoende har varit aktuella i stor utsträckning.


18 kommuner (8,1 procent) uppger att frågorna har varit aktuella i ganska stor utsträckning.


Majoriteten (72,2 procent) uppger att frågorna har varit aktuella i liten utsträckning.


42 kommuner (18,8 procent) uppger att frågorna inte alls har varit aktuella.


En övervägande andel av kommunerna har inte någon handlingsplan för insatser mot spelberoende. 


13 procent av kommunerna har en handlingsplan som rör spelberoende helt eller delvis. 


Knappt en tredjedel (31,6 procent) av kommunerna har ett avtal med behandlingshem, terapeut eller liknande för behandling av spelberoende.


En tiondel (9,9 procent) av kommunerna ger stöd till självhjälpsgrupper eller kamratföreningar som arbetar med spelberoende.


Knappt hälften av kommunerna har under det senaste året tagit emot förfrågningar som rört problem i samband med datorspelande.


Kartläggningen har genomförts i form av en webbenkät med syfte att ta reda på i vilken utsträckning kommunerna arbetar med spel om pengar och med datorspel. Undersökningen följs upp under hösten med mer detaljerade frågor om hur kommunerna arbetar med dessa frågor.


En rapport med resultat från undersökningens olika delar presenteras våren 2009.


Läs också:

Världsunik befolkningsstudie om spel och hälsa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0