Alkolås för rattfyllerister och körkortsprov i privat regi

Regeringens särskilde utredare, generaldirektören Ingvar Åkesson, överlämnade idag betänkandet Alkolås för rattfyllerister och körkortsprov i privat regi till infrastrukturminister Åsa Torstensson.


Alkolåsutredningen 2008 har lämnat förslag till ett system där alkolås i princip blir obligatoriskt för dömda rattfyllerister. Utredningen har också behandlat frågan om hela eller delar av förarprovverksamheten ska lämnas över till privata aktörer.


Alkolås

Utredningen föreslår ett tvådelat system för dem som ska få sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri till följd av alkoholintag. Istället för att få körkortet återkallat ska man kunna ansöka om att få körkort villkorat med alkolås.

- För den som tillhör högriskgruppen, dvs. har gjort sig skyldig till grovt rattfylleri, har återfallit inom fem år eller har begått rattfylleri och har diagnosen alkoholberoende eller -missbruk, ska ett beslut om körkort med alkolås gälla under en tid av två år.

- För övriga fall ska villkorstiden bestämmas till ett år.


För den som inte vill ansöka eller om ansökan avslås ska körkortet återkallas under minst lika lång tid som villkorstiden skulle ha varit.


Körkortsprov

För närvarande ansvarar Vägverket för anordnande av kunskaps- och körprov för körkort. Vägverket har periodvis haft problem att möta efterfrågan på prov på ett flertal orter, vilket tidvis har lett till långa väntetider.


Utredningen redovisar förutsättningarna för att utformningen av ett system där körkortsprovverksamheten helt eller delvis lämnas över till privata aktörer. Transportstyrelsen, som inrättas den 1 januari 2009, föreslås ansvara för tillståndsprövning och tillsyn av förarprovverksamheten.


Förslaget kommer nu att remitteras för att få in synpunkter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0