Samverkan mot våld och gäng ger resultat

SiS projekt Motverka våld och gäng, MVG, för 500 ungdomar har varit lyckosamt. Sju av tio är fria från alkohol och droger sex månder efter utskrivning. Lika många har slutat begå brott. En jämförelse med tidigare studier tyder på ett förbättrat resultat.


Vi har utvecklat nya vårdkedjemodeller som bygger på långsiktig planering och samverkan för tvångsomhändertagna vuxna och ungdomar som har mycket allvarliga problem. Modellerna är under utvärdering. Men redan nu kan vi se att det här ger resultat, säger Ewa Persson Göransson, generaldirektör för SiS.
Tillsammans med kommunerna har vi gjort viktiga erfarenheter. Nu vill vi gå vidare och fördjupa vår samverkan.


· Gemensamma överenskommelser

· Mer långsiktigt perspektiv

· Ökad samverkan mellan alla inblandade

· Större delaktighet för ungdomarna och deras föräldrar


Det är några av ingredienserna i MVG-projektet som genomförts för 500 institutionsplacerade ungdomar från 15 kommuner under år 2007 och 2008. Ungdomarna har omhändertagits med tvång och placerats på något av SiS 31 särskilda ungdomshem. Ungdomarnas bakgrund präglas ofta av kriminalitet och allvarligt missbruk.

Subvention och samordnare
Uppdraget till MVG-projektet har varit att minska återfallen i brott, att öka delaktigheten och fördjupa samarbetet mellan alla som ska utgöra ett nätverk runt ungdomarna. MVG har dels omfattat en subvention på vårdavgiften till de 15 kommunerna, dels har 24 särskilda ungdomssamordnare anställts.

Samordnarna har i sitt arbete sett till att ungdomarna inte hamnat mellan stolarna utan att övergången från institution till de insatser som måste fortsätta i hemkommunen efter utskrivning fungerat smidigt, säger Ewa Persson Göransson.

Kunskapsöversikt är basen
Den vetenskapliga utgångspunkten för MVG har varit professor Tore Andreassens kunskapsöversikt med förutsättningar för framgångsrik institutionsbehandling. Viktiga framgångsfaktorer är: långsiktig planering, skola och fritid, bra kamrater, att inte bli kvar för länge på institutionen, att ungdomar och föräldrar känner delaktighet och att alla inblandade samarbetar.

I början av vistelsen hos SiS gör ungdomarna, familjen, institutionen och socialtjänsten en överenskommelse om tiden på institutionen och tiden efter utskrivning. Det långsiktiga perspektivet är avgörande, och ännu sex månader efter utskrivning finns det gällande och aktiva överenskommelser för nio av tio ungdomar.

Sju av tio har slutat med brott
 Hälften av ungdomarna har lämnat de destruktiva gängen bakom sig och har bra kamrater. Sju av tio är fria från alkohol och droger sex månader efter utskrivning. Lika många har slutat begå brott. En jämförelse med tidigare studier tyder på ett förbättrat resultat då återföll cirka två tredjedelar i missbruk och någon form av kriminalitet ett år efter utskrivning. De inblandades känsla av delaktighet är god i MVG. Det gäller inte minst föräldrarna, där nästan alla känt sig delaktiga i barnets vårdplanering.


Rabatt har lett till placeringar
En tydlig effekt av den ekonomiska subventionen är att placeringarna ökat kraftigt i MVG-kommunerna. Från 2005 till 2007 ökade placeringarna med 46 procent, samtidigt som övriga 275 kommuner ökade med tre procent. Det kan tyda på att behoven av kvalificerade insatser är betydligt mer omfattande än man känt till tidigare.


Slutrapport kommer i vår
MVG betyder Motverka Våld och Gäng. Projektet bedrivs under perioden 060701 - 081231 i samverkan mellan samtliga ungdomshem vid Statens institutionsstyrelse och 15 kommuner. Dessa är: Göteborg, Stockholm, Botkyrka, Haninge, Huddinge, Södertälje, Malmö, Helsingborg, Landskrona, Trelleborg, Bjuv, Burlöv, Borlänge, Falun och Gävle. Satsningen omfattar totalt 230 miljoner kronor. Forskningsprojekt vid Lunds och Stockholms universitet är knutna till MVG. Slutrapport lämnas till regeringen 1 april 2009.


Du kan läsa mer om projektet här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0