Koppling mellan användning av cannabis och depression och självmordsbeteende


I en studie publicerad i Acta Psychiatrica Scandinavia, Volym 118, Nummer 5, November 2008 , sid. 395-403(9) ställer forskare frågan om användning av cannabis leder till depression och självmordsbeteende


Studien undersöker kopplingen mellan användning av cannabis och senare depression, självmordsbeteende och självmordsförsök bland unga i Norge.


2 033 unga i Norge följdes upp under en 13-årsperiod - från tidiga tonåren till slutet av 20-årsåldern. Data samlades in avseende exponering för cannabis och depressioner, självmordsbeteende och självmordsförsök. Dessutom insamlades information om andra möjliga orsaker.


Resultat

I de tidiga ungdomsåren observerades inga kopplingar mellan användning av cannabis och senare självmordsbeteende eller självmordsförsök, men i sen 20-årsålder noterade man mycket signifikanta kopplingar mellan användning av cannabis och självmordsbeteende och självmordsförsök.


Forskarna drar slutsatsen att exponering för cannabis i sig inte leder till depressioner men att sådan användning kan kopplas till självmordstankar och självmordsförsök senare.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0