Fler ungdomar får stöd av ungdomsmottagningen på nätet

Även om ungdomsmottagningarna har hundratusentals besök per år vet man att det finns många unga i behov av råd och stöd som inte söker sig till mottagningarna. Exempelvis var endast 11,5 procent av dem som besökte ungdomsmottagningen förra året killar. För att göra det enklare för alla ungdomar mellan 13 och 25 år att få information, stöd och råd i frågor som rör sex, hälsa och relationer lanseras nu UMO.se - en ungdomsmottagning på nätet.


Regeringen beslutade i juli 2007 att utveckla en webbaserad ungdomsmottagning i samarbete med Sveriges kommuner och landsting. Målsättningen med UMO.se är att förbättra tillgängligheten till hälso- och sjukvården och därigenom nå fler ungdomar.


Det ska vara enkelt för unga att hitta svar på sina frågor om hälsa, sex och relationer. En webbaserad ungdomsmottagning ger jämlik och likvärdig information till alla, oavsett var i landet de bor. Den når också grupper som av olika anledningar inte söker sig till ungdomsmottagningarna idag, och det är jätteviktigt, säger Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister.


Av flera skäl är det otroligt roligt att få vara med och inviga UMO.se. Stöd, information och rådgivning ska i möjligaste mån finnas där ungdomarna finns. Jag tror att en ungdomsmottagning på nätet kan bidra till att sänka trösklarna för många som av olika skäl inte velat eller vågat söka upp den vanliga ungdomsmottagningen. För unga som bor på orter där det fortfarande saknas en fysisk ungdomsmottagning blir UMO.se extra viktig, säger socialminister Göran Hägglund.


Förutom målgruppsanpassad hälso- och sjukvårdsinformation kan ungdomar även hitta information om alltifrån sex och preventivmedel till psykisk hälsa, mobbing, ätstörningar, missbruk, våld, rättigheter och att leva med hedersnormer. Webbplatsen gör det även möjligt för ungdomar att ställa frågor anonymt till UMO:s frågetjänst. Ungdomsmottagningarnas yrkesgrupper ger personliga svar på samtliga frågor inom loppet av några timmar upp till, som längst, sju dagar.


Med en webbaserad ungdomsmottagning når vi unga där de redan befinner sig naturligt för att hämta information. UMO.se har samlat en mängd information inom flera områden som berör unga på en och samma plats. Vi hoppas att UMO.se skall bli det självklara valet för unga när det gäller att hitta information om sex, hälsa och relationer, avslutar Love Nordenmark, projektledare för UMO.se.


UMO.se är framtagen av Sjukvårdsrådgivningen SVR AB och finansierad av regeringen genom Integrations- och jämställdhetsdepartementet. Kommuner och landsting står bakom den långsiktiga driften av webbplatsen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0