Avdrag i deklarationen för arbetslösa

Den som är arbetslös och har a-kassa får göra avdrag i deklarationen för vissa resor och övriga utgifter i samband med att söka arbete. Det är innebörden av ett nytt rättsligt ställningstagande från Skatteverket.


På samma sätt som den som arbetar kan göra avdrag ska även den som är arbetssökande kunna göra vissa avdrag för sina kostnader, säger Björn-Olof Petersson, rättslig expert på Skatteverket.


Exempel på kostnader som kan vara avdragsgilla är resor till och från Arbetsförmedlingen och resor till anställningsintervjuer.


En arbetslös kan även göra skäligt avdrag för andra kostnader i samband med att man söker arbete. Det kan exempelvis handla om telefonsamtal, Internetuppkoppling, brev, porto och kopieringkostnader. Däremot bör avdrag inte medges för kostnader av privat karaktär som kläder och smink vid en anställningsintervju.


Avdragen görs under rubriken "Övriga utgifter" i deklarationen, vilket innebär att endast den del av de sammanlagda kostnaderna under året som överstiger 5 000 kronor är avdragsgilla.


Bakgrunden till Skatteverkets ställningstagande är en dom i Regeringsrätten från den 26 maj 2008 (mål 3797-06).


Hela Skatteverkets ställningstagande går att läsa på http://www.skatteverket.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0