Svårare för mindre kommuner att ge god missbruks- och beroendevård
Möjligheten att ge vård till personer med missbruks- eller beroendeproblematik varierar beroende på hur stor kommunen är. Det visar en rapport från Socialstyrelsen, som har kartlagt förutsättningarna för kommunerna att göra kvalitativa insatser inom missbruks- och beroendevården.
Socialstyrelsen har samlat in uppgifter från landets samtliga kommuner och landsting. Myndigheten har också vänt sig till stadsdelarna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Resultatet visar att förutsättningarna att få missbruks- och beroendevård varierar beroende på kommunens befolkningsstorlek.
Genomgående märks en lägre servicenivå i mindre kommuner.
Kommunernas storlek påverkar även möjligheten att ha specialiserade missbruksenheter, vilket också uppmärksammas i rapporten. Det är framför allt de mellanstora kommunerna som har en hög grad av specialisering.
Vi ser att mindre kommuner med låg grad av specialisering och samverkan har sämre förutsättningar att kunna upprätthålla god kvalitet inom missbruks- och beroendevården. Samtidigt är det givetvis en resursfråga, vilket gör olika former av samverkan intressanta, säger rapportförfattaren Daniel Svensson.
Socialstyrelsen har för avsikt att följa kvalitetsutvecklingen inom missbruks- och beroendevården. På sikt kommer även kvalitetsindikatorer tas fram som fokuserar på resultatet av olika insatser.
Läs också: