Skärp regelverket kring metadon!

På torsdag den här veckan offentliggörs Skottlands drogstrategi och inför det offentliggörandet har diskussionerna, bland annat om förskrivningen av metadon, varit omfattande.


Omkring 22 000 missbrukare i Skottland får idag metadon och kritiken mot förskrivning och den omfattande användningen har fått flera att reagera, vilket förmodligen kommer att resultera i att den nya drogstrategin kommer att få ökat fokus på drogfri behandling som alternativ till massiv förskrivning av metadon.


En av Skottlands ledande experter på behandling av missbrukare, professor Neil McKeganey, uppmanar nu regeringen att begränsa den tid missbrukare erhåller metadon. Han vill att den övre tidsgränsen för metadonbehandling sätts vid två år.


McKeganey säger till New Scotsman att det är inte tal om att metadon inte spelar roll för att hjälpa missbrukare att bli drogfria, men vi har alltför många missbrukare som använder det [metadon] alltför länge och många av dessa fortsätter att använda illegala droger tillsammans med metadon. Jag menar inte att vi inte ska ha metadon, men jag menar att individer ska få det under måttlig tid för att sedan gå vidare till ett drogfritt behandlingsprogram. Om det inte är tidsbegränsat använder de det [metadon] alltför länge och jag tycker inte att missbrukare ska ha metadon mer än två år.


Ytterligare rapportering om innehållet i Skottlands drogstrategi följer så snart den offentliggjorts.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0