Nationell satsning mot utomhusvåld framgångsrik

Under tre månader har Polisen i hela landet genomfört en stor insats för att minska utomhusvåldet. Under perioden sjönk antalet anmälda fall av misshandel utomhus med sju procent.


Satsningen visar att när Polisen kraftsamlar och ökar närvaron i stökiga miljöer ger det resultat, säger Bengt Svenson, tf rikspolischef


Landets polismyndigheter genomförde satsningen under november 2007 - januari 2008, efter ett gemensamt beslut av landets länspolismästare.


Samtliga polismyndigheter intensifierade under perioden sina riktade brottsförebyggande insatser mot misshandel utomhus. Dessa insatser har främst bestått i att Polisen satsat mer än vanligt på ett aktivt och synligt polisarbete på de platser och tider där det är vanligt att misshandel förekommer som vid krogar och andra nöjesställen.


Inslaget av fotpatrullerande poliser har på många håll ökat. Man har strävat efter att tidigt på helgkvällar göra ingripanden mot de personer som på grund av berusning eller av annan anledning kan befaras orsaka bråk senare på kvällen.


En viktig del av det våldsförebyggande arbetet har bestått av att tillsammans med andra myndigheter kontrollera hur krogarna bedriver sin utskänkning av alkohol. Ett aktivt samarbete med ordningsvakterna har också betonats.


En annan arbetsmetod som fått allt större spridning är att polisen ingriper mot underåriga som dricker eller bär på alkohol ute på gator och torg. Polisen beslagtar då alkoholen, förverkar den (häller ut den) skriver en anmälan om brott mot alkohollagen (langning) och kontaktar senare föräldrarna för samtal.


Det är generellt svårt att visa att enskilda polisstrategier leder till minskad brottslighet eftersom brottsligheten påverkas av en mängd andra förhållanden i samhället. Sammanfattningsvis visar dock utvärderingen att polisens riktade åtgärder bidragit till det minskade antalet anmälda misshandelsbrott utomhus, säger Bengt Svenson.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0