Nationell mobilisering mot den grova organiserade brottsligheten - överväganden och förslag

Regeringen lägger stor vikt vid att skapa ett tryggt samhälle för alla. En viktig del i detta arbete är att vidta kraftfulla åtgärder mot den grova organiserade brottsligheten. Individer och grupper som medvetet och systematiskt väljer att ställa sig utanför rättsordningen och sprida otrygghet och rädsla bland allmänheten, måste räkna med att staten och det civila samhället slår tillbaka.


Under hösten 2007 tog regeringen initiativ till en nationell mobilisering mot den grova organiserade brottsligheten. En styrgrupp under ledning av Justitiedepartementet bildades. Syftet med styrgruppen var att säkerställa att mobiliseringen mot den grova organiserade brottsligheten får ett brett och varaktigt genomslag.


Chefen för Justitiedepartementet, statsrådet Beatrice Ask, beslutade den 20 december 2007 att ge sex experter i uppdrag att lämna förslag på åtgärder som lägger grunden till en effektivare och mer uthållig bekämpning av den grova organiserade brottsligheten.


I promemorian Nationell mobilisering mot den grova organiserade brottsligheten - överväganden och förslag (Ds 2008:38) redovisas experternas överväganden och förslag. Uppdragen har genomförts av generaldirektören Anders Danielsson, länspolismästaren Eva Årestad Radner, rikskriminalchefen Therese Mattsson, chefsåklagaren Thomas Häggström, länspolismästaren Carin Götblad samt generaldirektören Gudrun Antemar.


Rapporten (389 sidor) är uppdelad i sex kapitel som behandlar följande områden:


Säkerhetspolisens roll och personsäkerhetsarbetet

  

Ett effektivare utnyttjande av polisens resurser i kampen mot den grova organiserade brottsligheten

  

Förbättrad kriminalunderrättelseverksamhet, operativ förstärkningsverksamhet och internationell samverkan

  

Förbättra samverkan mellan de brottsbekämpande myndigheterna i kampen mot den grova organiserade brottsligheten

  

Tydligare former för det civila samhällets engagemang i kampen mot den organiserade brottsligheten

  

Förverkande av brottsvinster från den grova organiserade brottsligheten

  

Beträffande resursfördelningen för en effektivare kamp mot den grova organiserade brottsligheten anser utredningen att den nationella polisiära resursen mot den grova organiserade brottsligheten bör utökas så att minst 1% av landets poliskår avsätts till basorganisationer för aktionsgruppsverksamhet. Utredningen anser att följande myndigheter bör få i uppdrag att sätta upp basorganisationer för aktionsgruppsverksamhet (siffror inom parentes anger antalet personer i respektive basorganisation


Rikskriminalpolisen (30)

Polismyndigheten i Stockholms län (30)

Polismyndigheten i Västra Götaland (30)

Polismyndigheten i Skåne (30)

Polismyndigheten i Östergötlands län (20)

Polismyndigheten i Uppsala län (20)

Polismyndigheten i Örebro län (20)

Polismyndigheten i Västernorrlands län (10)

Polismyndigheten i Västerbottens län (10)

Totalt 200 personer för regional och nationell aktionsgruppsverksamhet


Samverkan är ett ledorden i utredningen där man betonar att kampen mot grov organiserad brottslighet kräver att de brottsbekämpande myndigheterna samverkar i större utsträckning än vad som är fallet idag och att ett multidisciplinärt perspektiv måste anläggas under hela beslutskedjan - dels under underrättelsestadiet, dels då beslut ska fattas i strategiska och operativa frågor.


Ett samverkansråd bör inrättas för att göra det möjligt för myndigheterna att på strategisk nivå enas om den nationella problembilden och enas om en övergripande strategi och inriktning.


Operativa rådet bör bli ett renodlat operativt organ som verkar utifrån de beslut som fattas i samverkansrådet. Operativa rådet bör bli ett organ för alla samverkande myndigheter, inte bara polisen.


Det är intressant att notera att utredningen ägnar stort utrymme åt det civila samhällets engagemang och insatser i kampen mot den grova organiserade brottsligheten. Utredningen föreslår att samhällsråd etableras över hela landet på kommunal eller regional nivå med uppgift att verka för att ett brett engagemang skapas mot den grova organiserade brottsligheten.


I utredningen konstateras att det finns idag en mycket klar enighet bland kommuner, polisen, andra myndigheter, organisationer, näringslivet och andra om att ett framgångsrikt arbete mot den grova organiserade brottsligheten fordrar en betydligt bredare och mer utvecklad form av samverkan än den som finns idag. Det krävs en ny samverkan som involverar så stora och breda delar av samhället som möjligt....Särskilt stort är behovet av en ny samverkan på det lokala planet...Rådets sammansättning ska visa att det är ett forum för brett samhällsengagemang. Ledamöterna ska vara höga chefer från det geografiska området som samhällsrådet verkar inom. Den exakta sammansättningen kan variera utifrån lokala behov och förutsättningar...Att till allmänheten sprida kunskap och öka medvetenheten om den grova organiserade brottsligheten är nämligen en av rådets huvuduppgifter.


Idag (14 maj) hölls ett möte på Justitiedepartementet där justitieminister Beatrice Ask hade bjudit in centrala myndigheter för en uppföljning av arbetet mot grov organiserad brottslighet. I anslutning till mötets avslutande hölls en presskonferens i Rosenbad. Om du missade webbutsändningen av presskonferensen kan du se den i efterhand enligt följande:


Se presskonferensen i efterhand (Windows Media)

Se presskonferensen i efterhand (Real Media)


Du kan läsa en sammanfattning av rapporten och/eller hela rapporten här.


Förhoppningsvis kan den föreslagna organisationen med vederbörliga förstärkningar bli ett rejält avstamp för ett intensifierad kamp mot den grova organiserade brottsligheten.


Du kan följa den fortsatta utvecklingen, konkreta insatser och resultat på den här bloggen under lång tid framöver.


Väl mött till kamp mot den grova organiserade brottsligheten!


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0