"Det ska vara besvärligt att använda och sälja narkotika"



Förra året upptäckte polisen fler narkotikabrott än någonsin. Ökningen gäller såväl innehav som eget bruk av narkotika. Ny statistik visar dessutom att beslagen har ökat.


Poliser i yttre tjänst arbetar idag betydligt mer offensivt mot narkotikabrott och har generellt sett bättre kunskap på området, säger Ralf Hedin, tf chef för polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen.


De senaste åren har ett stort antal poliser specialutbildats i att känna igen drogtecken och symptom på droganvändning. Polismyndigheterna har också utvecklat sina arbetsmetoder och arbetar mer planlagt och med bättre underrättelser vilket ger resultat, säger Ralf Hedin.

Polisens insatser avgörande
Totalt anmäldes cirka 73 000 narkotikabrott under förra året, enligt polisens statistik. Det är en ökning med 7 procent jämfört med förra året och nästan 40 procent jämfört med år 2005. Narkotikabrott är ett så kallat ingripandebrott. Det innebär att det är polisens och andra myndigheters insatser som till stor del avgör hur många brott som upptäcks och anmäls.

Tidig upptäckt viktig
Av samtliga anmälda narkotikabrott år 2007 utgjorde eget bruk av narkotika 58 procent och innehav 32 procent. Den totala mängden beslag ökade också jämfört med året innan.

Det ska vara besvärligt att använda och sälja narkotika. Därför är det viktigt att polisen arbetar ihärdigt och kontinuerligt på alla nivåer för att minska tillgången på narkotika och avskräcka från narkotikamissbruk. En grundprincip i arbetet mot missbrukande ungdomar är tidig upptäckt och tydlig reaktion, säger Ralf Hedin.

Kokainmissbruket ökar
De vanligaste drogerna i Sverige är cannabis och amfetamin, men polisen ser att kokainmissbruket ökar, inte minst bland unga i storstäderna.

Polisen blir allt bättre på att avslöja narkotikabrott, men för att nå längre måste vi fokusera mer på att bekämpa orsaken till brottsligheten; den ekonomiska vinningen. Och vi måste göra det i samverkan med andra aktörer, säger Ralf Hedin.

Cannabisprojektet framgångsrikt
Ett exempel på framgångsrik samverkan är det så kallade Cannabisprojektet som initierats av polisens operativa råd. I rådet ingår förutom Rikskriminalpolisen och polismyndigheterna även representanter från Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Tullverket, Åklagarmyndigheten och Säkerhetspolisen.


Fakta/Polisens beslag
Amfetamin, metaamfetamin, cannabis, heroin, kokain, kat och opium:

2006: 1567 kg

2007: 2526 kg

Ecstasy, dopningsmedel, Rohypnol, övriga tabletter (läkemedel):

2006: 407 000 tabletter

2007: 633 310 tabletter


Här finns beslagsstatistik från polisen och tullen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0