Bättre beredskap och utvecklad samordning av smittskyddet

Regeringen har fattat beslut om att en särskild utredare ska göra en översyn av de myndigheter som bedriver verksamhet inom smittskyddsområdet, främst Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet. Till särskild utredare har äldre- och folkhälsominister Maria Larsson utnämnt Carl-Anders Ifvarsson.


Ett flertal händelser har under senare år visat på betydelsen av en stark beredskap och utvecklad nationell samordning inom smittskyddet. Allvarliga hälsohot påverkar många samhällssektorer, varför en effektiv beredskapsplanering är nödvändig. Både EU-samarbetet och det internationella samarbetet ökar i omfattning. Berörda myndigheter behöver kunna hantera dels nyupptäckta sjukdomar som sars eller kommande pandemisk influensa, dels långsiktiga hälsohot som att bakterier utvecklar resistens mot antibiotika. I ljuset av nya infektionshot och en mer innovativ vaccinindustri har dessutom frågor som rör vaccinationer åter blivit högaktuella. Kraven på verksamhet inom svenskt smittskydd fortsätter att växa.


I uppdraget ingår bland annat att kartlägga de omvärldsförändringar som skett inom smittskyddsområdet och hur de påverkar uppgifterna för myndigheterna inom smittskyddsområdet. En analys ska göras vilka förutsättningar som finns för ett effektivare samarbete mellan nationella myndigheter och aktörer på lokal och regional nivå. Vidare ingår det i uppdraget att analysera de krav som ställs på det nationella smittskyddet ur beredskapshänseende. Utredningen ska också pröva vilken forskning och kunskapsuppbyggnad som behövs på nationell nivå för att smittskyddet i landet ska kunna bedrivas på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. I uppdraget ingår även att lämna förslag till hur uppgifter ska fördelas mellan de berörda myndigheterna, hur ansvarfördelningen mellan myndigheterna ska se ut samt hur myndigheterna ska vara dimensionerade.


Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 juni 2009.


Carl-Anders Ifvarsson har utnämnts till särskild utredare.


Carl-Anders Ifvarsson är jur.kand. Sedan 2002 ledamot (fp) av Stockholms läns landsting.  Tidigare överdirektör i Socialstyrelsen (1982 - 91) och statssekreterare i Socialdepartementet (1978-82 och 1991-94). Generaldirektör i Patent- och registreringsverket (1995-2001). Flera tidigare utredningsuppdrag inom social- och näringsdepartementen, bland annat ordförande i Organisationskommittén för Socialstyrelsen (1979-80), ordförande i Familjeekonomiska utredningen (1981-82), ordförande i Socialtjänstkommittén (1991-95) och Tystnadspliktsutredningen (2005-07). Ordförande i styrelsen för EU:s varumärkesmyndighet OHIM (2000-04).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0