75 miljoner kronor till kommunerna inför ny vårdform inom psykiatrin
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att fördela 75 000 000 kronor under 2008 till landets 290 kommuner. Medlen ska användas för att utveckla sociala insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning i samband med att en ny reform om öppen psykiatrisk tvångsvård träder i kraft den 1 september 2008.
Syftet med den nya reformen är att underlätta vården och omsorgen för personer med psykisk störning som inte kan skrivas ut från tvångsvård, men som inte heller behöver vara intagna vid en sjukvårdsinrättning. Idag kan en patient inom psykiatrin enbart tvingas till vård om personen är intagen på en psykatrisk klinik och bedöms behöva vård dygnet runt. Den nya vårdformen får bedrivas utanför sjukvårdsinrättningen och förutsätter att patienten underkastar sig särskilda villkor, till exempel att han eller hon åläggs att ta sin medicin, att göra regelbundna besök på vårdcentral eller inte bryter mot eventuella besöksförbud.
Vården kommer att gälla personer som idag vårdas inom antingen sluten psykiatrisk vård eller sluten rättspykiatrisk vård och som med den nya lagen kan skrivas ut men åläggas att följa en föreskriven vårdplan. Tvångsvården kommer även i framtiden att inledas på sjukvårdsinrättning.
Förra året fick kommunerna 150 miljoner kronor för att förbereda införandet av den nya vårdformen. I år tillskjuts alltså 75 miljoner för att utveckla kommunernas sociala insatser för personer med psykisk funktionsnedsättning. Det kan handla om att skapa bättre förutsättningar för ett individanpassat boende, hjälp med sysselsättning och stödperson, och att hitta bra strukturer för samarbete mellan kommun och landsting i frågor som rör individen.
Regeringen föreslår också att kommunerna får ytterligare 150 miljoner kronor per år under 2009 och 2010, alltså sammanlagt 525 miljoner kronor fördelat på fyra år.