Regeringen inför vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus

I dag överlämnar regeringen propositionerna om vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus till riksdagen. Syftet med vårdnadsbidraget är att öka valfriheten och ge föräldrar möjlighet att tillbringa mer tid med sina barn. Jämställdhetsbonusen ska ge ökade förutsättningar för föräldrar att fördela föräldraledigheten jämt mellan sig. Dessa två delar av regeringens familjepolitiska reform träder i kraft den 1 juli 2008.

Regeringen vill skapa en familjepolitik som ger bättre förutsättningar för föräldrar att få vardagen att gå ihop - en politik som passar så många familjer som möjligt och där många olika former av barnomsorg ges utrymme. Genom införande av vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonusen erbjuder vi småbarnsfamiljer mer flexibla lösningar och därmed möjlighet till mer tid tillsammans, säger socialminister Göran Hägglund.

Fakta om vårdnadsbidraget
Vårdnadsbidraget riktar sig till de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn än vad nuvarande föräldraförsäkring medger, eller som vill gå ner något i arbetstid. De kommuner som så önskar kommer från den 1 juli 2008 att kunna erbjuda vårdnadsbidrag till alla barn, från det att barnet fyller ett år upp till treårsdagen. Bidraget kommer att vara skattefritt och uppgå till maximalt 3 000 kronor per barn och månad.

Om barnet inte deltar i offentligt finansierad förskoleverksamhet utgår fullt vårdnadsbidrag. Kommunerna ges också rätt att införa vårdnadsbidrag på deltid och får själva avgöra hur närvaron i förskolan ska samspela med avtrappningen av vårdnadsbidraget.

Om barnet bor växelvis hos föräldrarna delas utbetalningen, förutsatt att vårdnadshavarna är överens. Vårdnadsbidraget kan inte kombineras med vissa bidrag och ersättningar, till exempel föräldrapenning och a-kassa.

Vårdnadsbidraget blir i sig inte pensionsgrundande men bestämmelserna om barnårsrätt innebär att föräldrarna till barn under fyra år kommer att ha högre ålderspensionsrätt än den faktiskt intjänade pensionsgrundande inkomsten under dessa år. Den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, för den som får vårdnadsbidrag kommer att skyddas.

En förälder som vårdar barn för vilket han eller hon uppbär helt vårdnadsbidrag ges rätt till hel ledighet från förvärvsarbete.

Fakta om jämställdhetsbonusen
Jämställdhetsbonusen ska förbättra förutsättningarna för jämställdhet vad gäller såväl föräldraledighet som deltagande i arbetslivet. Jämställdhetsbonusen kommer att beräknas utifrån hur föräldrarna fördelar dagarna med föräldrapenning. Högsta nivå för jämställdhetsbonusen är 100 kronor per dag, det vill säga cirka 3 000 kronor per månad. De föräldrar som delar helt lika på föräldraledigheten erhåller maximal bonus. De 60 reserverade dagarna i föräldraförsäkringen kommer inte att berättiga till bonus.

En förutsättning för att få jämställdhetsbonus är att föräldern har viss arbetsinkomst under den tid som den andra föräldern har haft föräldrapenning. För att få full bonus krävs att arbetsinkomsten är minst 200 kronor per dag, det vill säga cirka 6 000 kronor per månad. Studiemedel likställs med arbetsinkomst.

Ansökan om jämställdhetsbonus görs hos Försäkringskassan senast den 1 mars året efter det år som man tagit ut sin föräldraledighet. Jämställdhetsbonus beräknas kalenderårsvis, men det kommer även att finnas möjlighet till jämkning så att föräldrarna får ut pengarna i anslutning till ledigheten.

Regeringens familjepolitiska reform innehåller fyra delar - vårdnadsbidrag, jämställdhetsbonus, barnomsorgspeng och ett förstärkt pedagogiskt uppdrag i förskolan. De första två delarna lämnas idag som propositioner till riksdagen. Satsningarna på förskolan kommer att genomföras successivt under 2009.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0