Polisen i Oslo kritisk till mediauppgifter
Oslo polisdistrikt är kritiskt till tidningen Dagbladets påstående att Oslo är Skandinaviens kriminella huvudstad utifrån det tidningen kallar en ovetenskaplig genomgång av siffror.
Vi [polisen i Oslo] ställer oss mycket undrande till Dagbladets bombastiska slutsats på förstasidan fredag 7 mars om att Oslo är mindre säkert än New York. Inne i tidningen har artikeln fått rubriken Oslo er Skandinavias krimhovedstad. Slutsatsen är, enligt Dagbladet, att på grund av en våg av grova stölder är antalet vinningsbrott i Oslo polisdistrikt fyra gånger högre än i New York, vilket gör Oslo till Skandinaviens kriminella huvudstad.
Ett sådant resonemang är allt annat än oproblematiskt. Tidningen tar som utgångspunkt en markant ökning av antalet grova stölder i Oslo polisdistrikt under 2007. Trenden kan tillskrivas en ökning av antalet grova stölder från person på offentlig plats (fickstölder) och grova stölder i bilar (bilinbrott) som förra året ökade med 33,1% respektive 18,2% i jämförelse med föregående år. Betraktar man vinningskriminalitet generellt skedde ingen markant ökning under 2007 (+3,3%). I det sammanhanget är det också värt att nämna att antalet bostadsinbrott i Oslo minskade med 16% 2007.
Oslo polisdistrikt vill understryka att man tar ökningen av grova stölder på största allvar. Vi anser det emellertid beklagligt att Dagbladet framställer ökningen av fickstölder och bilinbrott som en generell ökning av vinningskriminaliteten. I artikeln blandar tidningen också ihop de två brotten stöld och rån, vilket ytterligare komplicerar bilden. Det är vidare beklagligt att tidningen okritiskt jämför siffrorna från Oslo med till synes tillfälliga uppgifter om kriminalitet från andra huvudstäder i Skandinavien tillsammans med New York.
Journalisten kallar detta en ovetenskaplig genomgång av siffror beträffande vinningskriminalitet hämtade från de respektive polisenheternas hemsidor. Vi är i högsta grad eniga om att den här genomgången bär prägel av att vara ovetenskaplig. Att jämföra olika länders kriminalstatistik på ett sådant sätt är inte hållbart. Ska det göras ordentligt är det ett mycket omfattande och komplicerat metodarbete. Den mest omedelbara invändningen mot en sådan jämförelse är att man inta tar hänsyn till att rutinerna för registrering av kriminalitet varierar från land till land. Det samma gäller lagstiftningen i varje land.
Därutöver verkar inte Dagbladet ha funderat över ett annat problem - nämligen att det inte omedelbart går att jämföra polismyndigheterna i Oslo, Stockholm och Köpenhamn. Stockholms polisdistrikt till exempel utgörs av ett mycket större geografiskt område som täcker både city och omgivande områden medan Oslo polisdistrikt är ett rent stadsdistrikt. 2005 hade Stockholm närmare 300 invånare per kvadratkilometer medan Oslo hade cirka 1 200. Detta är några av skälen som gör att våra analytiker har funnit det svårt att jämföra Oslo och Stockholm när det gäller utvecklingen av kriminalitet.
Mot den här bakgrunden uppfattar vi de metoder som ligger till grund för Dagbladets slutsatser som lättvindig journalistik, på gränsen till det spekulativa. Tidningen skapar medvetet ett intryck av att ökningen av fickstölder och bilinbrott gör Oslo till en långt mer osäker stad än både New York, Köpenhamn och Stockholm. Ett så allvarligt påstående kräver mer än det Dagbladet självt beskriver som en ovetenskaplig genomgång av siffror.
Polismästare Anstein Gjengedal
Oslo polisdistrikt