Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare

Regeringen har i dag beslutat att en proposition med ändringar av bestämmelserna om påföljder för psykiskt störda lagöverträdare ska överlämnas till riksdagen. Förslaget innebär bland annat att den som är allvarligt psykiskt störd och begår ett brott ska kunna dömas till fängelse i vissa fall.

I dag gäller förbud mot att döma till fängelse när ett brott begåtts under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Enligt förslaget ska i dessa situationer fängelse kunna dömas ut om det finns synnerliga skäl för det. I första hand ska väljas en annan påföljd än fängelse. Vid bedömningen av om det finns synnerliga skäl ska domstolen beakta till exempel om brottet har ett högt straffvärde, om den tilltalade saknar eller har ett begränsat behov av psykiatrisk vård och om den tilltalades tillstånd är självförvållat. Fängelse kan till exempel dömas ut om ett mycket allvarligt brott har begåtts under påverkan av ett hastigt övergående psykostillstånd och vårdbehov inte föreligger vid domstillfället.

Fängelse får dock inte dömas ut när en tilltalad till följd av sin allvarliga psykiska störning har saknat förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt. Detta gäller emellertid inte om han eller hon själv har vållat den bristande förmågan genom berusning eller på annat liknande sätt.

Syftet med förslaget är att öka flexibiliteten och skapa större utrymme för proportionalitet vid påföljdsbestämningen samtidigt som den enskildes behov av vård ska beaktas. Förslaget är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2008.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0