Kokain vanligare men fortfarande ovanligt

En ny rapport från CAN visar att kokain har blivit vanligare men att det fortfarande är ett ovanligt narkotiskt preparat. Användningen av kokain har ökat sedan mitten på 1990-talet men cannabis och amfetamin är vanligast.

  

Ökad tillgänglighet och erfarenhet

Erfarenheten av kokain är högre idag än i mitten på 1990-talet. I frågeundersökningar är det visserligen bara någon enstaka procent eller färre som uppger att de prövat kokain, men värdena är något högre i dag och i början på 2000-talet än i mitten på 1990-talet. Ökningen har skett parallellt med att det blivit fler som svarat att de använt annan narkotika.


Beslagen av kokain har ökat och dess andel av samtliga narkotikabeslag har stigit från en procent under 1990-talet till tre procent under 2006. Tillsammans med att priserna har sjunkit talar detta för att tillgängligheten är större idag än för ett tiotal år sedan. Ytterligare ett exempel är att antalet lagföringar där kokain förekommer har stigit från 121 till 1 016 mellan åren 1995 och 2005.

  

Fortfarande ovanligt

Kokain tillhör emellertid fortfarande de preparat som endast få personer har svarat att de använt. Cannabis är det preparat som i särklass flest uppger sig ha prövat. Kokainets andel av samtliga beslag har visserligen ökat från en till tre procent, men detta är fortfarande en liten andel. Cannabis och amfetamin dominerar stort i beslagen.

  

Krogar och storstäder dominerar

Liksom för annan narkotika är erfarenheten av kokain vanligare bland män än bland kvinnor. Tillgången på kokain har ökat såväl i storstäderna som utanför dessa men det förekommer i första hand fortfarande i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.


Kokain tycks förekomma mest i anslutning till krogar och andra festmiljöer. Detta utesluter inte att kokain kan förekomma i andra grupper och sammanhang, men tillgängliga data är för begränsade för att tillåta några sådana slutsatser.

  

Om rapporten

Rapporten har gjorts på uppdrag av dåvarande Mobilisering mot narkotika (MOB). CAN har sammanställt

tillgängliga data om kokain från fem olika typer av källor. De avser


* data om kokain i olika befolkningsundersökningar

*  kokaintillgängligheten mätt med beslag och priser

*  data om kokain i sjukvårds- och dödsregistren

*  lagförda för narkotikabrott

*  uppfattningar om kokainsituationen från ett lokalt perspektiv (återspeglade inom ramen för CANs rapporteringssystem om droger - CRD)


Du kan läsa en sammanfattning av rapporten här. Hela rapporten hittar du här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0