INCB:s årsrapport för 2007

Det Wienbaserade FN-organet INCB ger varje år ut en rapport som sammanfattar 'läget' på den globala narkotikapolitiska fronten.

image287


Sammanfattning av några av huvudpunkterna i rapporten för 2007 avseende Europa


Efter att förekomsten av cannabis ökat avsevärt under tio år förefaller nu användningen av cannabis ha stabiliserats och till och med minskat i de flesta Västeuropeiska länder. Samtidigt fortsätter dock cannabis att vara den mest missbrukade narkotikan i Europa. Västeuropa är den största marknaden för hasch i världen. Beslag av hasch har minskat i en del länder i Europa, en utveckling som kan bero på en nedgång i produktion av hasch i Marocko.


Europa är den näst största illegala marknaden för kokain i världen. De flesta länderna i Västeuropa, särskilt länderna på iberiska halvön rapporterar en markant ökning av kokainbeslag. Så har till exempel beslagen i Portugal, där beslagen redan tidigare låg på en hög nivå, nästan fördubblats.


Kokain smugglas i allt högre grad in i Europa via länder i Västafrika. Missbruket av kokain har ökat i Västeuropa men har legat stabilt i Central- och Östeuropa. INCB:s styrelse välkomnar lanseringen av en aktionsplan för att möta ökat missbruk i Spanien och uppmuntrar andra nationer i Europa med hög förekomst av kokainmissbruk att vidta liknande åtgärder. 


Ökade beslag av opiater från Afghanistan i Ryska Federationen återspeglar ökningen av smuggling i regionen. Den södra grenen av Balkanrutten, som passerar Istanbul, Sofia, Belgrad och Zagreb, används i ökad utsträckning. Missbruket av opiater är stabilt eller har minskat i Väst- och Centraleuropa men har enligt uppgift ökat i den Ryska Federationen och i länder i Östeuropa liksom i länder i Sydöstra Europa längs Balkanrutten. I Europa är efterfrågan på behandling för missbruk av opiater högre i Östeuropa än i Västeuropa.


Europa fortsätter att vara en viktig källa för amfetaminpreparat. Den illegala tillverkningen fortsätter att öka Sydöstra och Östra Europa. Nedmontering av laboratorier för framställning av sådana preparat har ofta rapporterats från Moldavien och Slovakien och ibland också från Bulgarien, Litauen och Ukraina. Nivån på missbruket av MDMA är stabil eller minskar i de flesta länderna i Västeuropa. Den illegala tillverkningen och missbruket av metamfetamin fortsätter att vara begränsad till ett fåtal länder i Väst- och Centraleuropa (Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen och delar av Tyskland).


EU har etablerat en operativ enhet för att angripa smugglingen av narkotika till Europa sjövägen. I september 2007 skrev ministrar från sju EU-medlemsstater ( Frankrike, Irland, Italien, Nederländerna, Portugal, Spanien och Storbritannien) under en överenskommelse som resulterade i inrättningen av MAOC-N (The Maritime Analysis and Operation Centre - Narcotics). MAOC-N:s uppdrag är att förbättra underrättelseverksamheten och samordna polisinsatser till havs i syfte att borda fartyg som har kokain och cannabis i lasten.


Resultaten från en enkät (Eurobarometer), publicerad i januari 2007, visar att en majoritet av unga människor i Europa är emot en legalisering av användning av cannabis. Bara en fjärdedel av medborgarna i EU anser att eget bruk av cannabis ska legaliseras, medan mer än två tredjedelar (68%) opponerar sig mot det. 57% av de i åldrarna 15-24 år säger nej till legalisering av personligt bruk av cannabis. Det är värt att notera att åsikterna varierar från land till land.


En rapport (april 2007) från EU-kommissionen visar att sprututbytesprogram finns i 24 av EU:s medlemsstater och i 15 av dessa finns sprututbytesprogram tillgängligt i hela landet. Program för distribution av metadon och Subutex finns i alla EU:s medlemsstater och tillgängligheten till sådana program har ökat de senaste tio åren.


Du kan läsa hela rapporten från INCB här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0