Förstärkt jobbsatsning för unga

Regeringen förstärker politiken för att få fler unga i jobb samtidigt som arbetet med att förbättra förutsättningarna för ökad sysselsättning inom tjänstesektorn fortsätter.

Regeringen har presenterat åtgärder för att minska den höga ungdomsarbetslösheten. Arbetslösheten bland ungdomar är fortfarande allt för hög och det finns ett behov av att ytterligare stimulera företag att anställa unga. Regeringen kommer att lägga fram ett förslag om att ytterligare sänka socialavgifterna för alla personer under 26 år. Förslaget innebär en kraftfull nedsättning och jämfört med tidigare ungdomssatsningar berörs nu alla under 26 år. Den nya avgiften bör enbart bestå av ålderspensionsavgiften samt en fjärdedel av de övriga avgifterna. De totala arbetsgivaravgifterna för unga kommer då endast uppgå till 15,74 procent i stället för 32,42 procent. Egenavgifterna  kommer att uppgå till maximala 15,32 procent istället för 30,71 procent. Förslaget avses träda i kraft den 1 januari 2009.

Vi har lyssnat på remissinstanserna som uttryckt oro för att det första förslaget var krångligt. Nu genomför vi en viktig åtgärd där många unga kan få jobb inom bland annat hotell- och restaurangbranschen. Det här är inte den åtgärd som vi först önskat, men detta är den näst bästa, säger näringsminister Maud Olofsson.

Förslaget om sänkta socialavgifter för vissa delar av tjänstesektorn återkallas mot bakgrund av de krav som Europeiska kommissionen ställt. Villkoret från Kommissionen var att sänkningen enbart skulle få omfatta små och medelstora företag. Det skulle ha inneburit konkurrenssnedvridning, försämrad sysselsättningseffekt och ett krångligt regelverk. Regeringen bedömer därför att det inte finns förutsättningar att gå vidare med detta förslag. Därmed faller även frågan om att nu sänka momsen för hotell och camping.

Regeringen kommer fortsätta söka vägar för att förbättra förutsättningarna för fler jobb i tjänstesektorn. Mervärdesskatten ses som ett användbart verktyg. Det pågår nu en översyn av mervärdesskattesatsstrukturen inom EU. Regeringen kommer att verka  för att en eventuell regeländring ska innebära att Sverige kan sänka momsen för delar av tjänstesektorn.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0