Försenade mål ska prioriteras i domstolarna

Regeringens särskilde utredare, chefsrådmannen Anders Hagsgård, har överlämnat betänkandet Förtursförklaring i domstol (SOU 2008:16) till justitieminister Beatrice Ask.

För de personer som har ett mål i domstol (parter) är det många gånger av stor betydelse att få ett avgörande inom rimlig tid. Utredaren har sett över om parterna ska kunna skynda på domstolens handläggning när den är långsam. I dag finns det små möjligheter för den som anser att hans eller hennes mål inte avgörs tillräckligt snabbt att göra någonting åt det.

Utredaren föreslår att parterna ska få möjlighet att klaga på långsam handläggning till chefen för domstolen. Om domstolchefen bedömer att handläggningen varit för långsam, ska målet få en s.k. förtursförklaring. En förtursförklaring innebär att målet på domstolen ska prioriteras och handläggas före de flesta andra mål.

Parterna ska kunna ansöka om en förtursförklaring i alla mål som behandlas i alla domstolar. Om prövningen av klagomålet visar att handläggningstiden varit orimligt lång, ska domstolschefen förtursförklara målet. Vad som är en orimlig handläggningstid ska bedömas med hänsyn till hur komplicerat målet är, hur parterna agerat, hur myndigheter och domstolar handlagt målet och till sakens betydelse för parten.

Utredaren bedömer att en förtursförklaring är en enkel åtgärd som ändå kan påskynda handläggningen. En ökad fokusering på handläggningstiden kan också förväntas ha en förebyggande effekt och motverka dröjsmål i handläggningen.

I uppdraget har ingått att undersöka om domstolschefen behöver större befogenheter för att, även utan något klagomål från en part, kunna avhjälpa långsam handläggning. Utredaren bedömer dock att de möjligheter domstolschefen i dag har är tillräckliga. Det finns därför inte anledning att utöka domstolschefens befogenheter. Den möjlighet domstolschefen redan har att omfördela mål från en domare till en annan bör dock regleras tydligare än i dag. En omfördelning ska vara möjlig för att utjämna arbetsbördan, för att säkerställa en dom inom rimlig tid, om den som ansvarar för målet är jävig eller om det föreligger andra sakliga skäl.

Utredaren föreslår att de nya bestämmelserna börjar gälla den 1 juli 2009.


Läs också:

SOU 2008:16 Förtursförklaring i domstol


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0