Den framtida tingsrättsorganisationen
Samtliga tingsrätter i Norrland blir kvar. Regeringen skrotar därmed Norrlandsutredningens förslag om att minska antalet tingsrätter från dagens elva till fem. Genom dagens regeringsbeslut tar regeringen ett helhetsgrepp och skapar en långsiktighet och arbetsro inom organisationen.
I dag överlämnar regeringen en skrivelse om hur tingsrättsorganisationen ska utvecklas vidare till riksdagen.
Med det här förslaget tar vi ett helhetsgrepp kring den framtida tingsrättsorganisationen och löser de frågetecken som den tidigare regeringen lämnat efter sig. De förändringar som nu föreslås skapar en långsiktigt hållbar tingsrättsorganisation och ger organisationen arbetsro. Många tingsrätter har levt i ovisshet under en alltför lång tid. Det har varit till men för rekryteringen till vissa tjänster och nödvändiga investeringar har på många håll uteblivit, säger justitieminister Beatrice Ask.
Enligt regeringens förslag bör tingsrätterna i Katrineholm och Nyköping bilda en tingsrätt med kansli i Nyköping. Tingsrätterna i Lidköping, Mariestad och Skövde bör slås samman till en tingsrätt med kansli i Skövde och tingsrätterna i Karlskoga och Örebro bildar en tingsrätt med kansli i Örebro.
Regeringen anser vidare att Linköpings tingsrätt bör ha kansli enbart i Linköping och att Lunds tingsrätt även i fortsättningen bör ha kansli i Landskrona.
Regeringen gör bedömningen att samtliga elva tingsrätter i Norrland bör finnas kvar. Ångermanlands tingsrätt bör ha kansli enbart i Härnösand. Ett tingsställe bör inrättas i Örnsköldsvik. Slutligen gör regeringen bedömningen att de särskilda tingsställena i Norrland där det i dag hålls mindre än två förhandlingsdagar per vecka bör avvecklas.
Norrland har en speciell situation när det gäller avstånden. Det är viktigt att avståndet för medborgarna till tingsrätten inte blir allt för långa. Att som Norrlandsutredningen förslog ta bort sex tingsrätter är enligt regeringen orimligt. Verksamhetsmässiga skäl måste vägas mot tillgängligheten för medborgarna, säger justitieminister Beatrice Ask.
Läs också:
En långsiktigt hållbar tingsrättsorganisation, skr.2007/08:117