0,6% av världens vuxna befolkning är så kallade 'problematiska missbrukare'

Problematiska användare av narkotika är begränsade till 0,6% av planetens vuxna befolkning. Med andra ord - yttranden då och då som att "det finns narkotika överallt" eller "alla använder narkotika" är rent nonsens, konstaterade UNODC:s chef, Antonio Maria Costa, då FN:s narkotikakommission avslutade sin 51:a årliga session i Wien nyligen.


Vi borde vara stolta över uppnådda resultat och kungöra dom klart och tydligt; få av FN:s konventioner har levererat liknande, imponerande resultat, uttalade Costa om systemet med den internationella narkotikakontrollen.


Den 51:a sessionen ägnade särskild uppmärksamhet åt två frågeställningar, narkotikakontrollpolitiken och åtgärder för att minska skadeverkningarna till följd av narkotika.


Beträffande narkotikakontrollpolitiken betonade deltagarna i sessionen att den bör ligga i linje med internationell standard för mänskliga rättigheter. Man diskuterade här bland annat dödsstraff som används av vissa länder för narkotikabrott.


Ordföranden, Eugenio Curia från Argentina, betonade behovet av evidensbaserade åtgärder när det gäller att minska efterfrågan på narkotika.


Beträffande smuggling av narkotika noterade sessionen förändringar på marknaden, bland annat angående tillverkning och handel med amfetaminliknande preparat och ökad inblandning av den organiserade brottsligheten vid sådan tillverkning. Man betonade också vikten av ett ökat myndighetssamarbete för att tidigt identifiera nya trender beträffande tillverkning och smuggling av sådana preparat.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0