Ytterligare satsningar på barn- och ungdomspsykiatrin

Regeringen har fattat beslut om att satsa 215 miljoner kronor för att korta väntetiderna inom barn och ungdomspsykiatrin. Landstingen får utifrån de egna behoven bedöma hur pengarna bäst används för att snabbare ge barn och unga stöd och hjälp.


Problemen med dålig tillgänglighet för barn och unga med psykisk ohälsa är allvarliga. Det är förstås extra viktigt med snabba insatser när det gäller våra barn och unga. Idag kan ett barn få vänta upp till 6 månader på behandling. En evighet i ett barns perspektiv, säger socialminister Göran Hägglund.


De satsningar som regeringen idag beslutat om är en fortsättning på den förstärkning av barn- och ungdomspsykiatrin som regeringen inledde 2007. Dagens 214 miljoner utgör en del av de extrasatsningar om sammanlagt 500 miljoner som regeringen tidigare aviserat.


Vi arbetar tillsammans med Sveriges kommuner och landsting med en skärpning av vårdgarantin inom detta område. Vi vill korta tiden från 6 till max 2 månaders väntan på behandling. Det är ett långsiktigt arbete som kräver ansträngningar och satsningar från alla inblandade men som kommer vara oerhört betydelsefullt. Dagens beslut om 215 miljoner kronor till landstingen kommer vara till hjälp i det arbetet, säger Göran Hägglund.


Regeringen har också beslutat om en utbildningssatsning på 5 miljoner kronor till stöd för barn till psykiskt sjuka föräldrar.


Psykiatrin har sedan länge haft behov av att uppmärksamma barnen till psykiskt sjuka men saknat metoder för det. Dessa barn brukar ibland kallas för "De osynliga barnen" just för att de ofta är osynliga för vården. Barnen får ingen möjlighet att få förälderns sjukdom förklarad, barnen anklagar ofta sig själv för förälderns sjukdom och barnen har också en ökad risk att själva utveckla psykisk ohälsa och andra problem, säger Göran Hägglund.


Utbildningen grundar sig i Beardslees familjeinterventionsmetod, som är en prövad och utvärderad psykopedagogisk metod med bevisat god effekt.


De här barnen behöver bli uppmärksammade, sedda och lyssnade till. Nu gör vi en nationell satsning för att utbilda personal inom psykiatri och primärvård så att de har kunskap och verktyg för att möta dessa barn och hjälpa föräldrar och barn att komma igång med samtal om svåra saker på ett varsamt sätt, säger Göran Hägglund.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0