Trafiknykterheten i fokus 2-8 juni
Under skolavslutningsveckan 2- 8 juni kommer polisen att satsa extra på nykterheten i trafiken. Om fler var nyktra skulle färre omkomma i trafiken. Det är extra viktigt nu i skolavslutningstider.
I skolavslutningstider dricker många ungdomar alkohol och ibland i stora mängder. För att minska risken för olyckor kommer Polisen att fokusera på rattfylleriövervakning i samband med avslutningsfester och på andra platser där ungdomar träffas. En kort stunds rus kan grusa de ljusaste framtidsdrömmar. Skolavslutningsfirandet ska vara säkert och roligt, säger rikspolischef Bengt Svenson.
Av personbilsförarna som omkom i vägtrafiken 2007 var 30 procent alkoholpåverkade. Antalet dödsolyckor är kvar på samma höga nivå som tidigare år. Totalt omkom 204 personbilsförare varav 61 var alkoholpositiva (30 procent) vilket är lika stor andel som året innan.
Av omkomna personbilsförare i singelolyckor förra året var hälften alkoholpåverkade. Av de alkoholpåverkade omkomna var 8 procent kvinnor, 25 procent var ungdomar i åldern 18 - 24 år. I genomsnitt hade de dödade förarna 1,6 promille alkohol i blodet. Även bland omkomna motorcyklister och mopedister var andelen alkoholpåverkade lika hög. Antalet omkomna alkoholpåverkade personbilsförare är årligen mellan 50 och 60 personer.
Problemet med alkohol i trafiken finns inte bara i Sverige. Den 2 - 8 juni genomför därför Polisen i hela Europa en gemensam satsning "European operation alcohol and drugs." Det innebär ökad övervakning av trafiken, särskilt nykterhetskontroller.
Viktigt att nå ungdomar
Just nu närmar vi oss skolavslutning och nationaldagsfirande. Det är en glädjens tid. Men det är också en tid då alltför många ungdomar dricker alkohol, en del kanske för första gången. Olycksrisken stiger kraftigt med ökad promillehalt. Den stiger brantare för yngre och oerfarna än för äldre som har större alkoholtolerans. Vi måste alla ha kunskap och mod att förhindra onykter körning, eller att vägra åka med någon påverkad förare. Att avstå från alkohol när man ska köra ska vara självklart, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.
Budskapet att aldrig köra alkohol- och drogpåverkad, att vägra åka med en onykter förare och att hindra andra från att köra onyktra. Det budskapet sprids därför på många olika ställen, bland annat via Bilprovningen, landets trafikskolor, Vägverkets förarprovskontor och NTF.
I absoluta tal har 166 omkomna personbilsförare, av totalt 204, testats med avseende på förekomst av alkohol. Antal förare med alkohol i kroppen uppgick till 61 (37 procent) och av dessa hade 50 (30 procent) 0,2 promille eller mer, och 38 hade mer än 1 promille alkohol i blodet.