Rikskriminalen förstärks för att spåra kriminella pengar
Rikspolisstyrelsen meddelar:
Rikskriminalpolisen anställer i höst en person som ska jobba specifikt med att spåra kriminellas tillgångar. Orsaken är att polisen från och med 1 juli får större möjligheter att beslagta pengar och egendom som misstänks komma från kriminell verksamhet.
Den nyanställda personen kommer att delta under Rikskriminalpolisens förundersökningar för att kartlägga och spåra de misstänkta brottslingarnas tillgångar. Hon eller han ska också föreslå åtgärder för att ta tillgångar i beslag. Det kan till exempel röra sig om fordon, fastigheter, båtar, konst, smycken och värdepapper som någon kunnat skaffa med pengar från människohandel, rån eller narkotikabrott.
Erfarenhet av att spåra tillgångar
Tommy Kangasvieri, som är chef för finanspolisen inom Rikskriminalpolisen, ser behov av en person som har erfarenhet av att spåra tillgångar, till exempel någon som sysslat med utmätning eller med kartläggning och dokumentering av vad misstänkta personer äger. Vi kommer att söka brett för att hitta rätt person, säger han.
Försvåra för den organiserade brottsligheten
Arbetssättet ligger i linje med Rikskriminalpolisens uppgift att försvåra för dem som sysslar med grov organiserad brottslighet att verka i Sverige.
Tidigare var polisen tvungen att bevisa att eventuella tillgångar kunde knytas till ett brott som någon misstänktes för. Från och med 1 juli räcker det att en person döms för ett grovt brott för att polisen ska få undersöka hennes eller hans tillgångar.
De nya reglerna innebär att vi får ett verktyg att slå undan drivkraften för personer som bedriver organiserad brottslighet. Det ska bli svårare för dem att tjäna pengar på brott, säger Tommy Kangasvieri.
Stina Haraldsson