Narkotika större hot än terrorism

Enligt en nyligen publicerad rapport från SOCA (Serious Organised Crime Agency), den andra rapporten i ordningen, utgör smugglingen av narkotika det största enskilda hotet mot Storbritannien - ett hot större än hotet från terrorister.


De största problemen med narkotika finns, enligt rapporten, i London, Birmingham, Machester och Liverpool.


Omkring 90 procent av det heroin som kommer till landet kommer ursprungligen från Afghanistan och cirka en fjärdedel av det heroin som beslagtas i Storbritannien kommer direkt från Pakistan med flyg.


SOCA rapporterar att man noterar ett rekordår i kriget mot narkotika. Man har tillsammans med kollegor i andra länder beslagtagit nästan 90 ton av narkotika i klass A, över 30 ton cannabis och mer än 60 ton prekursorer.


Tack vare förbättrad underrättelseverksamhet är nu 2 000 kriminella personer engagerade i grov organiserad brottslighet föremål för operativt arbete från polisens sida. Ett nyligen genomfört projekt har identifierat ytterligare tusentals kriminella som nu kommer att ges särskild uppmärksamhet


Att beslagta narkotika är väsentligt, men det är ännu väsentligare att försöka skada de kriminella elementen där det tar bäst - i plånboken. Här har man bedrivit ett framgångsrikt arbete genom att frysa kriminellas tillgångar till ett värde av 46 miljoner pund.


Samtliga operationer som SOCA genomför inkluderar nu också finansiella undersökningar av de kriminella och ytterligare 35 finanspoliser har anställts under senaste året.


SOCA etablerades 1 april 2006 genom en sammanslagning av the National Crime Squad, the National Criminal Intelligence Service och delar av HM Revenue, tullen och Immigration Service.


Du kan läsa hela den omnämnda SOCA-rapporten här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0