Kvinnojoursverksamheten förstärks genom utvärdering

Regeringen har beslutat om ett uppdrag där Socialstyrelsen, i dialog med Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS) och Sveriges kvinnojourers riksförbund (SKR), ska utvärdera arbetssätt och metoder som används av kvinnojourer i deras arbetet med våldsutsatta kvinnor och deras barn.


Det finns få verksamheter som engagerar mig så djupt som kvinnojourerna. Kvinnojourerna erbjuder varje år skydd, boende och personligt stöd åt tusentals kvinnor som utsatts för grovt våld. Det är anmärkningsvärt att det i dag saknas en sammanhållen bild av en så pass viktig samhällsverksamhet, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.


Det är statens och kommunernas ansvar att ge skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor. Det arbete som kvinnojourerna utför utgör dock ett ovärderligt komplement till de offentliga verksamheterna. Regeringen höjer ambitionsnivån i myndigheternas arbete för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Utvärderingen ska fungera som ett led i kvinnojourernas kvalitetssäkringsarbete, avslutar Nyamko Sabuni.


Bakgrund

Syftet med uppdraget är att skapa förutsättningar för ett utvecklingsarbete inom ideella kvinnojoursverksamheter. Få utvärderingar har gjorts av de ideella kvinnojoursverksamheterna och ingen av dessa ger en övergripande bild av arbetssätt och metoder som används inom ideella kvinnojoursverksamheter. Socialstyrelsen hade sedan tidigare i uppdrag att utvärdera metoder och arbetssätt inom socialtjänstanknutna verksamheter för våldsutsatta kvinnor respektive barn som bevittnat våld. Uppdragen har tydliga beröringspunkter med varandra och ska koordineras.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0