Irland säger nej till Lissabonfördraget
Så var det då klart, eller snarare oklart. Vad händer nu när irländarna sagt sitt - ett rungande nej till Lissabonfördraget. Kommer det elitistiska EU-etablissemanget att försöka köra över irländarna utan att det för den skull ska framstå som en planerad trafikolycka?
Frankrikes utrikesminister Kouchner är förmodligen spritt språngande galen idag då han tvingas inse att irländarna gett fullkomligt sjutton i hans förtäckta hot mot irländarna, och krav på tacksamhet från dom gentemot EU som gjort så mycket för dom, om irländarna skulle ha mage att säga nej till Lissabonfördraget.
Media i flera länder talar idag på morgonen om de chockvågor som Irlands nej till Lissabonfördraget resulterat i. Faktum är att den breda allmänheten inte har känt av en enda chockvåg, inte ens en minsta dallring. Faktum är att stora delar av den breda allmänheten skiter fullkomligt i EU då många upplever att EU-eliten tar sina medborgare på ungefär lika stort allvar som när den svenska riksdagen varje år låter ungdomar leka riksdagsmän.
I midsommar träffas EU:s regeringschefer med entourage för att diskutera hur man ska gå vidare. Kanske kan man försöka köra över den irländska folkviljan, kanske låtsas att Irland inte finns, kanske skicka en delegation till Irland för att visa hur mycket EU "bryr sig" om irländarna. Ja, något måste det centrala EU-etablissemanget hitta på för att inte tappa färgen totalt och kanske tvingas inse att utfallet av folkomröstningen i Irland bara är en antydan om vad folkomröstningar i andra EU-länder skulle kunna ge för resultat.
För den som, mot all förmodan, drabbats av chockvågen från Irland, kan lugnande behandling fås ikväll då Sverige möter Spanien i EM-fotboll. Där är alla välkomna att delta - utan folkomröstning.
I Sverige sa lagrådet igår ja till Lissabonfördraget och i november kommer "ärendet' upp i riksdagen. Folkomröstning i Sverige? Nix - behövs inte tycker majoriteten i den svenska centralmakten.
Torgny Peterson