Global WHO-konferens om alkohol i Sverige 2009

Sverige har tackat ja till en förfrågan från WHO om att stå värd för den första globala alkoholkonferensen som ska gå av stapeln hösten 2009 under det svenska ordförandeskapet i EU. Genom konferensen vill WHO stärka samarbetet på alkoholområdet mellan EU och WHO.


Att WHO vänt sig till Sverige med denna förfrågan ska uppfattas som ett erkännande av Sveriges insatser på alkoholområdet. Att vara värd för den första globala alkoholkonferens, med många länder och organisationer inblandande, är givetvis en stor möjlighet för Sverige. Vi vet av tidigare erfarenhet att utdelningen kan bli stor. Konferensen 2001 om unga och alkohol lade grunden för EU: alkoholstrategi och alkoholarbetet inom WHO, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson i en kommentar.


Syftet med konferensen är att lyfta fram vissa alkoholfrågor av global karaktär, höja medvetenhet och kunskapsnivån om vissa problemområden för att underlätta senare beslut om den kommande globala alkoholstrategin.


Medvetenheten om den ökande alkoholrelaterade problembördan och dess hinder för social och ekonomisk utveckling är stor runt om i världen, men i många länder saknas djupare kunskap om problemens omfattning, konsekvenser och om effektiva metoder på nationell nivå.


Konferensen kommer att sponsras av WHO och ha fokus på gränsöverskridande frågeställningar. Några områden som redan diskuterats är till exempel alkoholens inverkan på social utveckling och som hinder för fattigdomsbekämpning. Den ökande alkoholkonsumtionen i många utvecklingsländer drabbar framför allt kvinnor och barn. Alkoholens koppling till vissa smittsamma sjukdomar, som till exempel hiv/aids och tuberkulos är ett annat högaktuellt tema.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0